Yetişkin kedi tuvalet eğitimi oldukça kolaydır. Yavru kedilere nazaran daha kolay olan yetişkin kedilerde çok nadir zorluklar yaşanılmaktadır. Daha önce tuvalet eğitimi almış olsa bile bazı dönemlerde unutma durumu yaşanılabilir. Özellikle uzun süreli farklı bir ortamda bulunulması işleri zorlaştırabilmektedir. Bu nedenle kedinize hatırlatmak için tuvalet eğitimini sabırla tekrar vermekte fayda olacaktır. Dışarıdan sahiplenen kediler hiç bu eğitimi almadığı için daha sabırlı olunmalıdır.
Yetişkin Kedi Tuvalet Eğitimi Hazırlığında Yapılacaklar
Kedilere tuvalet eğitimine başlanılmadan önce mutlaka uygun kedi kum kapları ve kedi kumları alınmalıdır. Alınan farklı kumlar kediler için en uygunu bulunana kadar test edilmelidir. Öncelik olarak kedilerin yumuşak kumu sevdiği göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak gerekirse farklı kum modelleri içinden kedinin tercih etmesi beklenilmelidir. Kedi ısrarla tuvaletini ev içinde farklı yerlerde yapıyorsa buna çözümler üretilmelidir. Yapılması gereken hazırlığın doğru olup olmadığı tekrar kontrol edilmelidir. Bunun yanı sıra kıs süreli evden ayrılıklar da bazen kedilerde tuvalet eğitimini sekteye uğratabilmektedir. Diğer bir önemli husus da kedilerin sağlık durumudur. Bazı rahatsızlıklarda kedilerin tuvalet eğitimine zarar verebilmektedir. Örneğin kedilerde idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek taşı gibi hastalıklar durumunda acilen veterinere başvurulmalıdır. Hastalığın tedavisi sonrası tuvalet eğitimine devam edilmelidir. Yetişkin kedi tuvalet eğitimi öncesi bu hususlara dikkat edilmesi önemlidir.

Kediler Tuvalete Nasıl Alıştırılmalıdır?
Öncelikle yetişkin kedi tuvalet eğitimi yavru kedilere nazaran çok daha kolay ve hızlıdır. Kediler için mutlaka önce rahat edebilecekleri bir kum kabına veya diğer adı ile tuvalet kabına ihtiyaç vardır. Kum kabının kolay girilip çıkılır olması veya açık olması kedinizin büyüklüğüne göre ayarlamanız mümkündür. İkinci aşama olarak ise kabın içine doldurulacak kumdur. Genelde tercih edilen 3 farklı kum çeşidi kedilerde bulunmaktadır. Bu kumlar içinden kedinizin en sevip ve rahat ettiği çeşit tercih edilmelidir. Sonrasında yeterli miktarda az veya çok olmamak şartıyla kum kabı doldurulmalıdır.
Artık hazır olan kum kabının evde nereye konulması gerektiği iyi analiz edilmelidir. Kediler çok fazla gürültü sevemeyen canlılardır. Bu nedenle mutlaka sakin ve gürültüden uzak bir yer tercih edilmelidir. Ayrıca çok temiz ve hassas canlılar olmaları da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle kedi mama kabı veya su kabı yakınına bırakılmamalıdır. Kedi tuvalet kabı mutlaka kedinizin geçiş güzergahında kolay fark edebileceği bir yerde olmalıdır.
Kediler bir şeyler tükettikten sonra hemen tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak isterler. Bu nedenle yetişkin kedi tuvalet eğitimi ilk günlerinde kedinizi takip etmeniz gerekir. Yediklerinden hemen sonra kendiniz kedi kum kabının yanına götürmelisiniz. İlk olarak verecekleri tepki keşif olacaktır. Çevresinde dolaşarak onu anlamaya çalışacaklardır. Kuma alışmaları için sizlerin de desteği ile patilerini sürmeniz gerekmektedir. İlk 2-3 gün her mama yedikten sonra kendiniz takip ederek kedi kum kabına götürmeniz faydalı olacaktır.
Yetişkin Kedi Tuvalet Eğitimi Püf Noktaları
Kedilere tuvalet eğitimi verilmeden önce iyi bir hazırlık nasıl yapılır yukarıda da açıklamaya çalıştık. Burada dikkat edilmesi gereken püf noktaları video içerisinde de sizlerle paylaştık. Kedi kum kabı nasıl seçilmelidir? Tuvalet kabı kedilerde nasıl hazırlanmalıdır? Kedi kumu seçerken nelere dikkat edilmelidir? Evde kedi tuvalet kabının yer seçimi nasıl olmalıdır? gibi soruların cevaplarını maddeler halinde sizler için derledik.
- Kediler son derece konforuna dükün canlılardır. Bu nedenle mutlaka kedi kum kabı veya diğer adı ile kedi tuvalet kabı onlar için rahat olmalıdır. Yaşlarına ve büyüklüklerine göre seçilmesi en doğru tercih olacaktır.
- Kedi kumu seçimi de en az kedi kum kabı kadar önemlidir. İlk olarak hangi kum türünde rahat ettiği tespit edilmelidir. Akabinde mutlaka yeterli miktarda kum bırakılmalıdır. Kediler az veya fazla kumu sevmemektedirler.
- Kedilerin tuvalet kabı içinde bulunan kum sık sık değiştirilmelidir. Kedi kumu yavru kedilerde gerekirse her tuvalet sonrası değişimi gerekir. Ancak yetişkin kedilerde günde 1-2 defa kum değişimi yeterli olacaktır. Ayrıca kedi kumu kapları her hafta yıkanmalıdır.
- Son olarak dikkat edilecek husus kedi tuvalet kabının evdeki konumudur. Yetişkin kedi tuvalet eğitimi hem kedi hem de sizler açısından bazen zorlayıcı olabilmektedir. Kediler fazla ses ve gürültü sevmeyen canlılardır. Bu nedenle kedi kum kabı evde mutlaka gürültüsüz sakin bir yere bırakılmalıdır. Ayrıca kolay ulaşılabilir olması oldukça önemlidir. Yavru kedilerde dikkat dağıtan nesnelerin olduğu yerler tercih edilmemelidir. Bununla ilgili Yavru kedilerde tuvalet eğitimi konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.