Yavru kedilerin gelişim süreci ilk 1 yıl boyunca devam etmektedir. Bu süre boyunca kediler çok hızlı bir şekilde fiziksel ve davranışsal olarak gelişmektedirler. İlk 2 ay özellikle yavru kedilerin fiziki olarak değişimi çok hızlıdır. Burada sizlere ilk 2 ay yavru kedilerin gelişim sürecini detaylı olarak açıklamaya çalışacağız.
Yavru Kedilerin Gelişim Süreci
Kediler ilk gün doğduklarında göremez ve duyamazlar. Bu nedenle kokusundan annelerinin yanına giderek süt emmek isterler. İlk gün sadece kulak kanalları gelişmeye başlar ancak tam anlamıyla kulaklarının açılması 2 haftayı bulmaktadır.
2. gün yavru kedilerde göbek bağı kuruyup düşer.
3. güne gelindiğinde yavru kediler gözlerini çok az da olsa açmaya başlarlar. Tam olarak yavru kedilerin gözlerini açmaları da 2 haftanın sonunu bulabilir. Bütün yavru kediler ilk doğduklarında göz renkleri mavidir. Ancak zamanla gözlerinin rengi değişebilmektedir.
İlk günü bu şekilde geçiren yavru kediler 2. haftaya kadar önemli bir fiziki değişiklik göstermezler. Yavru kedilerin gelişim süreci boyunca ilk 2 ay özellikle anne sütü ile beslenmesi tavsiye edilmektedir. Anne sütünde yer alan kolostrum sayesinde bağışıklıkları artar. İlk doğumdan itibaren kedilerde hipotermi riski vardır. Yavru kediler ilk 1 ay boyunca kendilerini soğuktan koruma yetisine sahip değillerdir. Bu nedenle sıcaklıklarına dikkat edilmelidir.
2. haftanın dolması ile kediler artık kendilerini yalamaya başlarlar. 3.hafta itibariyle dişleri çıkmak için etlerin altından ilk çıkıntıları gösterir. Bu safhada halen tam anlamıyla göremeyen kediler %80 oranında görme yetisini tamamlar. Birinci ayın sonuna yaklaşılırken 4. haftada kediler tam anlamıyla görebilirler. Aynı zamanda yavru kediler koşmaya başlarlar. Anne sütü veya kedi süt tozu yanında yaş mama ilk defa 1 ay sonunda yavru kedilere verilebilmektedir.
Yavru kedilerin gelişim sürecinde 2. ay oldukça önemlidir. 5. hafta sonunda artık çevreyi tanıyan yavru kediler sosyalleşmeye başlarlar. Hem sizlerle hem de çevresinde bulunan diğer kediler ile oynamak isterler. 8. hafta sonunda artık yavru kedinin tüm dişleri çıkmıştır. Ayrıca bu süre sonunda anne sütü yada kedi süt tozu artık verilmesine gerek kalmayacaktır. 2. ayın bitmesi ile yaş mama yanında yavru kediler için özel kuru mamalar da verilebilmektedir. Yavru kedilere tuvalet eğitimi de bu aşamada verilmeye başlanacaktır.
Yavru Kedilerin Gelişim Sürecinde Kilo Takibi
Yeni doğan bir kedi ortalama 80-140 gr. ağırlığında dünyaya gelmektedir. Çok hızlı bir şekilde kilo alarak gelişen kediler 1 hafta sonunda 2 kat kiloya ulaşmaktadırlar. Günlük beklenen sağlıklı bir yavru kedide kilo artışı ortalama 20 gr.dır. 1 aylık süre sonunda yaklaşık olarak yarım kiloya ulaşan yavru kediler kilo takibi oldukça önemlidir. Beklenen artışların olmaması veya beklenenden fazla olması halinde tedbir alınmalıdır. Bu konuda veteriner desteği alınmalı ve gerekirse beslenme programı yeniden düzenlenebilmelidir.
Sevimli dostlarımız ile ilk 2 ay bu şekilde hızlı geçmektedir. Bu zaman dilimi yavru kedi gelişimi ve sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yetişkin kedilere oranla bakımı daha zor olabilmektedir. Bu nedenle gelişim evrelerini dikkatli bir şekilde takip etmeli ve sağlık kontrollerini ihmal etmemeniz gerekmektedir.