Yavru kedilerde tuvalet eğitimi nasıl verilir? sorusu birçok kedi sahibi tarafından merak edilmektedir. Yetişkin ve yavru kedilerde tuvalet eğitiminde farklılıklar olmakla beraber yetişkinlerde tuvalet eğitimi daha kolay verilmektedir. Yavru kedilere ilk 1 ay tuvalet için yanlarında anneleri var ise yardımcı olmaktadır. Ancak anneden ayrı yavru kedilerde mutlaka sahipleri tuvaletleri için yardımcı olmalıdır. Bir aylık sürenin dolması ile yavru kedi tuvalet eğitiminde nelere dikkat edilmelidir gibi birçok sorunun püf noktasını sizler için açıklıyoruz.
Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?
Yetişkin kediler tuvalet ihtiyaçları için kumlu bir zemin aramaktadırlar. Bu zemini bulduktan sonra alışmaları oldukça kolay ve hızlıdır. Ancak yavru kedilerde bu süreç bazen uzun ve yıpratıcı olabilmektedir. Doğru adımlar atılması ve ince nüanslara dikkat edilmesi halinde sorunsuz şekilde tuvalet eğitimi tamamlanabilmektedir. Kediler çok temiz canlılar olması da düşünüldüğü zaman onlar için tuvalet eğitimi oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca konforlarına düşkün bir canlı olan kedilere eğitim ne zaman verileceği ve nelere dikkat edileceği konuları konusunda dikkatli davranılmalıdır. En rahat şekilde tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri için farklı kum çeşitleri denenmelidir. Farklı renklerde ve farklı boyutlarda kum kapları evde en doğru yerlere bırakılmalıdır. Aşama aşama nasıl yavru kedilere tuvalet eğitimi verileceğini ve hangi konularda dikkat edilmesi gerektiğini sizler için paylaşacağız.
Tuvalet Eğitimi Yavru Kedilere Ne Zaman Verilmelidir?
Bebek yavru kedilerde tuvalet eğitimi 1 aydan önce verilmemelidir. İlk haftalarda anneleri yavrularına idrar ve dışkı yapmaları için yardımcı olmaktadırlar. Ancak annesi yanında olmayan yavru kedilere bu süre boyunca sahipleri tarafından yardımcı olunması gerekmektedir. 1 ayın dolması ile kedilere kum kapları, kumları ve yerlerine alışmaları için tuvalet eğitimine başlanılmalıdır.
Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yeni doğmuş kedilerde tuvalet eğitimine başlanılmadan önce kedi kum kaplarının seçimi, içine bırakılacak kum tercihleri ve kum kaplarını evde bırakılacak yer seçimi konularında hassas olunmalıdır. Sürecin istenildiği gitmesi doğru tercihlere bağlıdır. Bu nedenle burada sizlere kedilerde tuvalet eğitiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini maddeler halinde sıralayıp açıklamaya çalışacağız.
Yeni doğan kedilerde tuvalet eğitimine doğru zamanda başlanılmalıdır.
Özellikle yavru kedilerde ilk birkaç hafta tuvalet eğitimi kesinlikle verilmemelidir. Bu haftalarda çoğu yavru kedi tuvaletini tek başına bile yapamayacaktır. Anne kedi yanında ise yardım edecek aksi durumlarda kedi sahibi yavruya yardım edecektir. Bu nedenle ilk 1 ay dolması ile tuvalet eğitimine başlanılmadı gerekmektedir. Bu süre daha erkene alınmaması gerektiği gibi geciktirmek de doğru olmayacaktır.
Yavru kediler için en doğru kum kabı tercih edilmelidir.
Kedilerde tuvalet eğitiminin başında doğru kum kapları tercih edilmesi oldukça önemlidir. Yavru bir kedi için oldukça abartılı ve büyük kum kapları doğru olmayacaktır. Bu nedenle kedinizin rahatça girip çıkabileceği kum kabı tercih edilmelidir. Ayrıca evde sahip olunan kedi sayısından en az 1 adet fazla kum kabı bulunmalıdır. Yavru kedilerden aynı kabı kullanmalarını istemek doğru bir seçim olmayabilmektedir.

Kedi kumları yavru kedinize uygun olmalıdır.
Kum tercihi yaparken yavru kediye birkaç alternatif sunulmalıdır. Bütün kediler için kumdaki en önemli özellik yumuşak olması ve kediyi rahatsız etmemesidir. Kedi kumlarında başlıca topaklanan ve topaklanmayan 2 çeşit alternatif bulunmaktadır. Topaklanan kum çok kediler tarafından sevilmese de bazı yavru kediler için cazip gelmektedir. Bu nedenle kum kabına kumu doldurmadan önce yavru kedinin hangisini seçeceği gözlemlenmelidir. Bunun sonucuna göre kabı seçilen kedi kumu ile doldurmak doğru olacaktır.
Yavru kedilerde tuvalet kabı yeri seçiminde dikkatli olunmalıdır.
Kedi kum kabının evde nereye bırakılması gerektiği birçok hayvan sever tarafından araştırılmaktadır. Öncelikle kedi tuvalet kabı kedinin mama ve su kabına yakın bırakılmamalıdır. Evde gürültüsüz ortamlar tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra yavru kedinin dikkatini dağıtacak objeler çevrede çok olmamalıdır. Bütün bunların yanında kedi kumu kapları kolay ulaşılabilir yerde olmalı ve kedinin rutin kullandığı yollar tercih edilmelidir.
Kedi kumları sık sık temizlenmelidir.
Kediler son derece temiz ve nazik canlılardır. Bu nedenle kendi tuvaletlerinden sonra kuma kolay alışmaları için ilk zamanlarda kum her tuvalet sonrası temizlenmelidir. Yetişkin kedilerde günde 1-2 defa kumun değiştirilmesi yeterli olacaktır.
Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi Sonuç Vermezse Ne Yapılmalıdır?
Tuvalet eğitiminde sizlere hangi konularda dikkat edilmesi gerektiğini detaylı olarak yukarıda anlatmaya çalıştık. Püf noktalara dikkat edilmesi halinde yavru kedilerde tuvalet eğitimi oldukça kolaydır. Ancak yine de sonuç alınamaz ise mutlaka değişikliklere gidilmelidir. Örnek verecek olursak kedi gürültülü bir yerde tuvalet ihtiyacını yapamayacaktır. Bu nedenle mutlaka yeri değiştirilip eğitime devam edilmelidir. Ancak dikkat edilmesi gereken noktaları gözden geçirip yanlış bir husus bulmamanız halinde sorun devam ederse mutlaka destek alınmalıdır. Bunun için veterinere başvurulmalı ve tıbbi olarak sorun olup olmadığı da irdelenmelidir.
Yorumlar 3