Yavru kedilerde sıkça görülen hastalıklar ve hastalanmadan önce neler yapılabileceği kedi gelişimi ve sağlığı açısında oldukça önemlidir. Kediler ilk olarak dünyaya geldikleri andan itibaren vücutları savunmasızdır. Yavru kedilerin bağışıklığını sağlayan tek şey anne sütüdür. Çoğu kedi de annesinden ayrı kalarak büyüdüğü için kedi süt tozları tercih edilmektedir. İlk 1 ay boyunca sadece anne sütü veya kedi süt tozları ile vücut dirençleri oluşturulmaya çalışılır. Özellikle sokak kedilerinde viral ve bakteriyel virüs bulaşımı kolay ve hızlıdır. Yavru kedilerde sıklıkla görülen hastalıkların neler olduğunu ve önleme yollarını sizlerle paylaşacağız. Ayrıca hastalıkların tedavisinde nelere dikkat edilmelidir ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz.
Yavru Kedilerde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Yeni doğan kediler yetişkin kedilere oranla daha fazla hasta olmaktadırlar. Bunun en önemli 2 sebebi bulunmaktadır. Birincisi yavru kedilerin kendilerini koruyamayacak bir seviyede olmalarıdır. İlk 2 hafta neredeyse tam olarak görüp ve duymamaktadırlar. Aynı zamanda ilk 1 ay vücut ısılarını bile sağlamakta zorlanabilmektedirler. Bu nedenle tamamen bakıma muhtaç oldukları su götürmez bir gerçektir. İkinci en önemli sebep ise bağışıklık sistemlerinin yok denecek kadar az olmasıdır. Sadece anne sütü veya süt tozundan almış oldukları besin ve enerji ile hayatta kalan yavru kediler dirençli bir hale gelmeleri ilk 4 ayı bulabilmektedir. Ayrıca bu dönemde genetik anneden yavruya geçen hastalıklar da görülme ihtimali oldukça yüksektir. Burada yavru kedilerde en sık görülen hastalıkları sizler için başlıklar halinde sıraladık.
Solan Yavru Kedi Sendromu
Solan yavru kedi sendromu genellikle annesi tarafından terkedilen yavru kedilerde görülen bir hastalıktır. Tam olarak açıklanabilen bir nedeni olmayan hastalıkta kediler hayatını kaybetmektedir. Yavru kedi çok kısa bir sürede fenalaşır ve hayatını kaybeder. Ölüm nedeni olarak bir teşhis bırakılması zordur. Bu nedenle yavru kedilerin özellikle ilk 2 ay annelerinin yanında olması önerilmektedir.
Yavru Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
Kedilerde virüs yoluyla bulaşabilen üst solunum yolu enfeksiyonları ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilmektedir. Kedi herpes virüs veya kedi kalisivirüs yavru kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Özellikle yavru kedilerde aşının önemi bu virüsler ve hastalıkların sıklıkla görülmesi sonucu bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Hastalığın kedilerde burun akıntısı, hapşırma, göz bölgesinde akıntı ve konjonktivit belirtileri olarak görülmektedir. Yavru kedinin en yakın veterinere götürülerek ilaç tedavisine başlanılması ve gerekirse aşı yaptırılması önerilmektedir.
Kedi Panlökopeni
Yavru kedilerde görülen hastalıklar arasında en fazla ölümcül orana sahip hastalıktır. Kedi panlökopeni tedavisinden daha fazla üzerinde durulan husus önleyemeye yöneliktir. Parvovirüs çeşiti olan hastalıkta aşılar oldukça önemli bir yere sahiptir. Aşılanmamış kedilerin toplu bir arada olduğu yerlerde sıklıkla görülüp yayılabilmektedir. Bulaşıcı nitelikte olan kedi panlökopeni belirtileri kusma, iştahsızlık ve kan zehirlenmesi olarak görülmektedir. Bağırsaklar bölgesini hedef alan hastalıkta ayrıca kemikleri de etkisi altına almaktadır. Hatalık sonrası veterinere başvurulmalıdır.

Yavru Kedilerde Görülen Hastalıklar: Kedi Lösemi Virüsü
Kedilerde yine sıklıkla görülen ve ölümcül sonuçları olan bir başka hastalık şüphesiz kedi lösemi virüsüdür. Retrovirüs türü olan lösemi hastalığı ortak kullanılan mama kapları gibi malzemelerden salya yolu ile bulaşmaktadır. Ayrıca kedilerin birbirini ısırması veya tırmalaması sonu da bulaşan lösemi yavru kedilerde fazla görülme sebebi anne sütünden emzirme döneminde bulaşabilmesidir. Yine bulaştıktan sonra değil de bulaşmadan önce lösemi aşısı ile önlenmesi en temel çözümdür.
Kedi İmmün Yetmezlik Virüsü
FIV virüsü olarak da bilinen hastalık kedi ısırması, gebelik veya emzirme döneminde anneden yavru kediye bulaşmaktadır. FIV virüsü ile yavru kediler uzun yıllar yaşamaktadır ancak kedilerin bağışıklık sistemini çok kötü etkilemektedir. Kedilerin ikincil enfeksiyonları kolay şekilde kapmasına ve çok kolay hastalanmalarına neden olmaktadır. Virüsün vücutlarına girmesi sonucu veteriner kontrollerine dikkat edilmeli ve yavru kediler gözlem altında tutulmalıdır.
Yavru Kedilerde Görülen Hastalıkların Tedavi Yöntemleri
Yukarıda yavru kedilerde en sık görülen hastalıklardan çoğunu sizler için derlerdik. Kedilerde de tüm canlılarda olduğu gibi tedaviden önce hastalığa yakalanmama yani önlemler ön plana çıkmaktadır. Kedilerde hastalığa yakalanmadan önce verilebilecek en önemli mücadele şüphesiz yavru kedi aşılarıdır. Daha önceki yazılarımızda da Kedi Aşı Takvimi konusunda detaylı bilgi vermiştik. Yavru kedilerde aşıların en zaman ve ne sıklıkla yapılması gerektiğine dair her şeyi bulabilirsiniz.
Gerekli önlemler alınmasına rağmen yine de kedilere virüs bulaşması gayet doğal bir durumdur. Bu aşamada bulaşan virüs veya enfeksiyon türüne göre tedavi uygulanmalıdır. Kedilerde hastalık belirtileri sonucu en yakın veterinere başvurulması gerekmektedir. Veteriner kontrolünde ilaç tedavisi uygulanmalı veya farklı yöntemler uygulanabilmektedir.
Ayrıca kedilerde bağışıklık sistemini güçlendiren damlalar, balık yağları veya gıda takviyeleri de kedi sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Ülkemizde en çok satan ve en güvenilir kedi bağışıklık sistemini güçlendiren ürünleri Trendyol Muvicado mağazasında bulabilirsiniz.
Yorumlar 3