Yavru kediler nasıl beslenir? sorusunu kedi sahipleri sıklıkla sormaktadırlar. İlk defa anne olan kişiler bebeklerini büyütürken büyüklerinden destek alırlar. Bu konuda sık sık annelerini veya çocuğu olan yakınlarını arayarak sorular yöneltirler. Kedi sahiplerinde de durum aynıdır. İlk defa bir yavru kedi ile karşılaşınca ben ne yapacam diye kendilerini tatlı bir telaş içerisinde bulabilirler. İlk olarak sevimli yavru kedilerin beslenmesi sonrasında ise bakımı kedi sahipleri tarafından merak edilen konulardır.
Yavru Kedi Beslenmesi: Yavru Kediler Nasıl Beslenir?
Yavru kedilerin beslenmesinde ilk dikkat edilmesi gereken nokta anne sütüdür. Yeni doğan kedilerin annelerinden ilk 2 ayrılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Ancak bu süre boyunca anne yavrusu ile beraber olamayacaksa beslenmesi 2 kat daha önemli bir noktaya gelir. Anne sütü yerine kedi süt tozları verilmektedir. Anne sütü yavru kedinin gelişimi yanında bağışıklık kazanmasını sağlayacak antikorları da içermektedir. Bu sayede yavru kedi vücuduna karşı gelebilecek virüs ve hastalıklara karşı dirençli hale gelebilecektir.
Yavru kedilere ilk 1 ay anne sütü veya süt tozları dışında besin verilmemelidir. Annesinden ayrı kalan yavru kedilere süt tozu biberon ile verilmelidir. Biberon ile kedinize nasıl süt vereceğinizi “Yavru kediler biberonla nasıl beslenir?” makalemizde bulabilirsiniz. 4. haftanın sonunda kediye artık yaş mama konservelerin verilmesi uygundur.
2. ayda ilk defa yaş mama ile tanışan yavru kedilere süt tozu verilemeye devam edilmelidir. Yavru kedilere kuru mama 8. hafta sonunda verilmesi uygundur. Kedilerin ilk 4 ayına bebeklik dönemi olarak da isimlendirmek mümkündür. Yeni doğan kedilerin beslenme sıklıkları hafta hafta şu şekildedir;
- İlk 2 hafta; 2-3 saatte 1 defa,
- 3. hafta; 3-4 saate 1 defa,
- 4. hafta; 4-6 saate 1 defa,
- 1 aydan sonra; 6-8 saate 1 defa verilmesi uygundur.
Yavru kedilere yaş mamalar ne kadar çok sevseler de gereğinden fazla verilmesi uygun değildir. Kedilerin beslenme konusunda diğer canlılara göre farklı bir özelliği vardır. Eğer kedinizin karnı yok bile olsa önüne farklı yiyecekler bırakmanız halinde ısrarla yemeye devam edeceklerdir. Bu durum kedi sahipleri tarafından yanlış anlaşılarak doymadığı anlamı taşıyabilmektedir. Bu nedenle mutlaka kedinize yazılan miktarlardan fazla yiyecek ve mama vermemeniz gerekecektir.
Yavru Kedilerin Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kedilerin ilk 1 yılı yavru dönemi olarak geçmektedir. İlk 2 aydan sonra verilmesi gereken mamaların tamamı yavru kedilere özel olan mamalardan tercih edilmelidir. Çünkü yetişkin kedi mamalarında yeterli miktarda protein ve yağ bulunmayabilir. Yetişkin maması verilmesi halinde kediniz ihtiyacı olan enerjiyi karşılaması söz konusu değildir. Bu nedenle kedi mama seçimi konusunda da hassas olunmalıdır.

Kedilerde mama dışında evde pişirilen yiyecekler de verilebilmektedir. Ancak yavru kedilere bu tür yiyecekleri verirken porsiyonuna dikkat edilmelidir. Faydalı olan ve bol protein içeren yiyecekler fazla verilmesi halinde kedilerde obezite sorununa yol açabilmektedir. Aynı zamanda kedilere verilmemesi gereken yiyecekler de bulunmaktadır. Özellikle et veya yumurta verirken pişme dengesine dikkat edilmelidir. Çiğ yumurta, et ve süt kedilere verilmemelidir. Yavru Kedi Beslenmesi Püf Noktalar isimli yazımızda tüm detayları bulabilirsiniz.