Yavru kediler biberonla nasıl beslenir? sorusu ilk defa kedi sahiplenen birçok kişiden bizlere gelmektedir. İlk 2 ay neredeyse sadece anne sütü ile beslenen kedilere kuru mama verilmesi söz konusu değildir. 1 ay sonunda sadece belirli zamanlarda alışmaları için yaş mama konserveler verilebilmektedir. Bu nedenle annesiz kalan yavru kedilere süt tozunun nasıl verileceğini kedi sahipleri bilmek zorundadırlar. Süt tozları kapta verilemeyeceği için biberonla kediye verilebilmektedir. Yavru kediler biberonla nasıl beslenir? sorusu ilk defa bu noktada kedi sahibinin aklına gelerek kedisi için araştırma yapmak istemektedir.
Yeni Doğan Yavru Kediler Biberonla Nasıl Beslenir?
Yeni dünyaya gelen kedilerin beslenmesi ve bakımı oldukça önemlidir. Anneleri ile beraber olan kedilerin aslında sahiplerine yükledikleri sorumluluklar daha azdır. İlk 2 ay sadece anne sütü ile beslenen yavru kedilerin annelerinin yanında olması halinde beslenmesi konusu oldukça kolaydır. Ancak annesinden ayrılan yavru kedilerde beslenme biraz daha zordur. Bu aşamada kuru ve yaş mama da tüketemeyen yavru kedilere özel süt tozları verilmelidir. Bu nedenle süt tozları anne sütü yerine geçen özel üretilmiş besin değeri yüksek gıdalardır. Bu konuda Yavru kedilerin beslenmesi ile ilgili püf noktaları önceki makalemizde de bulabilirsiniz.
Süt tozlarının nasıl hazırlanacağı satın alınan markanın poşeti üzerinde yer almaktadır. Ancak burada kedi sahibinin bu süt tozunu nasıl vermesi gerektiğini bilmesi gerekecektir. Kedilere süt tozları onlar için üretilen özel biberonlar ile verilmelidir. Burada hazırlık, beslenme ve beslenme sonrası olmak üzere 3 aşamada biberon ile kedilerin beslenmesi sağlanacaktır. Şimdi dilerseniz sırasıyla bu aşamalarda neler yapıyoruz beraber inceleyebiliriz.
Hazırlık Aşaması
İlk olarak kediniz için veterinerlerin de onay verdiği kaliteli bir süt tozu elde etmeniz gerekecektir. Zaten süt tozu hazırlama ve kullanım talimatında karşınıza biberon çıkacaktır. Bu nedenle süt tozu ile beraber biberon da almanız daha sağlıklı olacaktır. Kedi biberonları diğer canlı ve insanlara göre farklıdır. Özellikle küçük bir ağızlığı olan biberonlar tercih edilmelidir. Bu sayede yavru kedi süt tozunu kolay bir şekilde tüketecektir.
Biberonlar ilk defa alındıktan sonra başlık kısmı kaynar suda 5 dakika bekletilerek hijyen konusunda gereken hassasiyet gösterilmelidir. Akabinde eğer biberon ağzı delik değilse çok küçük bir delik açılmalıdır. Kaynatılmış suya eklene süt tozu ılık olana kadar bekletilmelidir.
Beslenme Aşaması
Hazır olan biberonu artık kediniz ile buluşturabilirsiniz. Yavru kedinizi kucağınıza alarak yüzünü görecek şekilde oturtunuz. Ardından çok fazla sıkmadan yavru kedinizin ağzına biberonu tutmalısınız. Kediniz biberondan kendini çekene kadar süt vermeye devam edebilirsiniz. Yavru kediler doydukları zaman biberondan kendilerini çekeceklerdir.

Beslenme Sonrası
Kediniz artık karnı doyup süt içmek istemiyorsa ısrar etmemeniz gerekecektir. Zaten yeni doğan kedilerde bu işlem günde 7-8 defa tekrarlanacaktır. Yavru kediler gün içerisinde sıklıkla acıkarak süt içmek isteyeceklerdir. Biberonla ile beslenme ihtiyacını karşılayan yavru kediye tuvalet konusunda yardımcı olunmalıdır.
Yavru kediler beslenme sonrası hemen tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak isterler. Ancak ilk 2 ay tuvaletlerini kendi başlarına yapabilme ihtimalleri yoktur. Annesi yanında bulunan yavru kedilere anneleri yardım ederken, annesiz kedilere sizler tuvaletini yapabilmesi için yardımcı olmalısınız. Bu konuda Yavru kedilerde tuvalet eğitimi yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
İlk 2 ayın sona ermesi ile yavru kedilere süt tozu ile yaş mama konserveleri ve kuru mamalar verilebilmektedir. Yavru kedilerin alışması için biberon dışında süt tozları kuru veya yaş mamalarına karıştırılarak verilmesi gerekir. Geçiş süreci bitip süt tozu da verilmediği zaman artık biberonlar kullanılmayacaktır.