Yavru kedi ile ilk 1 yıl onu yetişkin bir kedi yapmanız için süredir. Yavru kedilerin gelişimi çok hızlı ve inanılmaz derecede yorucudur. İlk 1 yılında kedinizin hem eğitimi hem beslenmesi hem de bakımı sizlerin elindedir. Burada kediniz ile ilk 1 yıl neler yapmanız gerektiğini ve neleri yapmaktan kaçınmanız gerektiğiniz sizler için derledik.
Yavru Kedi İlk 1 Yıl: Beslenme-Bakım-Eğitim
Kedilerin doğumundan itibaren geçirmiş oldukları ilk 1 yıl yavru dönemi olarak isimlendirilmektedir. Bu dönem insanlara göre oldukça hızlı gelişen bir süreçtir Yavru kedilerde ilk 1 yıl insan yaşı ile 25 yıla eşittir. Bizler için geçerli olan bu 25 yıllık süreç kedilere 1 yıl içinde verilmelidir. Bu nedenle kedilerde birinci yıl çok önemlidir.
Yavru kedilerde İlk 2 Ay
Kedilerin gelişimi için 3 ana unsur bulunmaktadır. Bunlar arasında en önemli ve ilk sırada yer alan yavru kedilerde beslenmedir. Daha önce de sitemizde yer alan makalelerimizde Yavru kedilerde beslenme ve püf noktaları detaylı olarak incelemiştik. Yavru kediler dünyaya geldikleri andan itibaren ilk 1 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri tavsiye edilmektedir. Birinci aydan 2. aya kadar geçen sürede ise anne sütü beraberinde yaş mamalar tercih edilebilmektedir. 2. ayını dolduran yavru kedilerde ilk defa kuru mama ile tanışma vakti gelmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta annesinden ayrı kalan yavru kedilerdir. Annesi ile büyüme imkanı olmayan yavrularda anne sütü yerine yavru kedilere özel süt tozları tercih edilmelidir. Yine yavru kedilere biberon ile nasıl beslenmesi gerektiğini yazımızda bulabilirsiniz.
Kedinizde ilk 2 ay beslenme yanında bakımı oldukça önemlidir. Çünkü yavru kedi bu süre boyunca hiç bir ihtiyacını kendisi karşılayamaz. İlk 2 ay tuvalet ihtiyacını anne ve kardeşlerinin yardımı ile çözen kediler annesiz kalınca sizden destek beklemektedir. Ayrıca kedinizin rahat edip size alışması için yine gerekli ortamın sizler tarafından sağlanması şarttır. Yavru kedilerde 0-8 haftalarında bir eğitim verilmemektedir.
Kedilerde 2-6 Ay
Yavru kedilerde 8. hafta dolması ile kuru mamaya geçiş yapılmaktadır. Anne sütü veya süt tozları tamamen bırakılan kedilerde alışması için ödül mamaları ve yaş mamalar da tercih edilmelidir. Bu süre zarfında 4 ay boyunca evde pişen yiyeceklerden de verilebilmektedir. Yine bu konu da kediler için en sağlıklı ve zararlı yiyecekleri açıkladığımız yazılarımızı da detaylı inceleyebilirsiniz.

Yavru kedilerde ilk eğitim 2. ay sonunda tuvalet eğitimi ile başlamaktadır. Kedinize tuvalet eğitimini sabırla verip asla vazgeçmemeniz gerekmektedir. Bu konuda da detaylı bilgiyi yavru kedilerde tuvalet eğitimi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. Tuvalet eğitimi yanında yavru kedilere oyun kültürü kazandırılmalıdır. Kedinizi tanıyarak onunla zaman geçirmeli ve oyunlar oynamanız davranışsal ve mental olarak gelişimine yardımcı olacaktır.
Yavru kedilerde bakım konusunda yine bu aydan itibaren veteriner kontrolleri sıkıca takip edilmelidir. İlk defa bu ayda aşı ile tanışan yavru kedilerin sağlık kontrolleri ihmal edilememelidir. Ayrıca Kedi Aşı Takvimi yazımızda hangi aylarda ne aşı yapılacağını detaylı inceleyebilirsiniz. Bu süre sonunda yavru kedi ile ilk 1 yılın yarısı tamamlanmış olacaktır.
Yavru Kedilerde 6-12 Ay
Yavru kedilerde 6. ay itibariyle ergenlik dönemi de başlamaktadır. Bu nedenle beslenme konusunda daha fazla özen gösterilmelidir. Kedilerde bu dönem itibariyle kısırlaştırma işlemi yapılabilmektedir. Özellikle kısırlaştırılan yavru kedilerde obezite sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle bu aylarda kedilere beslenme konusunda ne çok fazla ne de az mama ve yiyecek verilmemesi gerekir. Kısaca dengeli beslenme kurallarına uyulmalıdır.
İlk 6 ayda eğitim ve bakım konusunda da yavru kedilere ihtiyaçlarının çoğu sağlanmış olacaktır. Burada artık son yarım dilim onların yetişkinliğe yavaş yavaş adım attıkları son dönemdir. Yavru kedilere ilgi gösterilerek gelişim süreçlerinin sorunsuz bir şekilde bitirmelerine yardımcı olunmalıdır.
Yavru Kedi ile İlk 1 Yıl İçin Öneriler
Yukarıda da yavru kediniz için ilk 1 yılda beslenme, bakım ve eğitim nasıl olmalıdır, nelere dikkat edilmelidir sizler için anlatmaya çalıştık. Yavru kediler için çok önemli gördüğümüz 5 noktayı burada sizler için paylaştık.
- Kediniz eve gelmeden önce onun için bir ihtiyaç listesi belirlemeli ve ihtiyaçlarını hızlıca satın almalıyız.
- Yavru kedilerin sağlık hakkını daima aklımızda tutmalıyız. Veteriner kontrollerine uymalı ve ihmal etmemeliyiz.
- Kedilerin beslenmesi için gerekli olan kaliteli mama ve süt tozlarını tercih etmeliyiz.
- Kedi aşı takvimi içinde yer alan aşıları zamanında yaptırmalıyız.
- Kedi eğitimi konusunda sabırlı olmalı ve onunla sık zaman geçirmeli, onu tanımaya çalışmalıyız. Kediniz ile oyunlar oynayarak mental ve davranışsal gelişimine destek olmayı ihmal etmemeliyiz. Bu sayede kedilerin eğitim süreci ve gelişimi sorunsuz olacaktır.
Bence yavru kediler herkesin ince çizgidir. Gerçi herkesin kedisi kendisine göre hiç büyümez.
Daha 2 gün önce yavru Ankara kedisi sahiplendim bu yazı harika oldu teşekkür ederim emeğinize sağlık
Binada doğan 6-7 yavru kedi var, hepsi birbirinden tatlı.. gelip gidip severken içlerinden biri beni seçti ve şuan karşımda uyuyor.. iki gündür birkaç kez eve aldım birkaç saat birlikte vakit geçirdik, sonra kardeşlerinin yanına bıraktım ama bugün dayanamayıp artık yanıma aldım.. Kum, mama vs hazırlıksız yakalandım ama bu geceyi atlatırsak gerisi kolay, öyle minnoş ki
Benim kedim 75 gunluk cok korkuyor bu korkuyu nasil yener yuvasindan cikmiyor ve gece camasir makinasinin arkasina saklaniyor ne yapmam lazim
merhabalar efendim yavrumuzun mutlaka rahat edebileceği bir ortam hazırlamalısınız gerekirse uyuduğu yeri değiştirip sizler onun gürültüsüz bir ortam sunmalısınız ayrıca evinize gelen yabancı kediler varsa bir süre buna müsaade etmeyiniz