Yavru kedi bakımı normal yeni doğan bir bebek bakımı gibi son derece önemli ve hassas bir konudur. Kedilerin de ilk doğumu ile annelerine olan ihtiyaçları oldukça fazladır. Ancak bazı durumlarda yavru kediler annelerinden ayrı kalabilmektedirler. İşte tam bu noktada yavru kediyi sahiplenen kişilere birtakım ödev ve sorumluluklar binmektedir. Özellikle yavru kedinin gelişimi açısından düzenli ve yeterli beslenmesi, sağlık kontrollerinin zamanında yapılması ve sosyalleşmesi oldukça önemlidir. Bizler burada yavru kedi bakımı için önemli gördüğümüz püf noktaları sizlerle paylaşacağız.
Yavru Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır?
İlk olarak yavru kedilerde bakımın nasıl olması gerektiğini mutlaka bilinmelidir. Kediler ilk doğdukları andan itibaren çok hızlı bir şekilde gelişen ve büyüyen canlılardır. Bazen sahipleri tarafından bu hıza ayak uydurmak zor olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka yavru kedi sahiplenilmeden önce bazı hazırlıklar yapılmalıdır. İhtiyacı olan yavru kedilere özel mamalar, kedi kumu ve kapları, taşıma kutusu gibi birçok ürün listelenerek alınmalıdır. Bununla ilgili kedilerin temel ihtiyaç listesi yazımızı inceleyebilirsiniz. Bu süre boyunca temel hazırlıkların yanı sıra hafta hafta yavru kedinin aşıları, veteriner kontrollerini planlamalı ve ihmal etmemeniz gerekmektedir. Bütün bu dikkat edilmesi gereken püf noktaları hafta hafta takip etmek önemlidir.
İlk 8 Hafta (2 Ay) Yavru Kedi Bakımı
Bu süre içinde kedilerin annelerinin yanında olmaları gerekmektedir. Ancak yanında olamıyorsa mutlaka kedilerin beslenmeleri konusunda dikkatli olunmalıdır. Özellikle yavru kedilerin bağışıklıklarının tek kaynağı olan anne sütü yerine süt tozları kullanılmalıdır. Zaten yavru kediler ilk 2 ay kuru ve yaş mama tüketememektedir. Bu dönemin sonunda yavaş yavaş süt tozu da karıştırılarak yaş mama tercih edilebilmektedir. İlk 2 ay yavru kedi tuvalet eğitiminde mutlaka anne kedi veya sahiplenen kişi tarafından destek ile verilmelidir. Tek başına bu aşamada yavru kediler tuvalet ihtiyaçlarını yapmaları zordur.
2-4 Aylık Yavru Kedi Bakımı
Yavru kedilerin artık yenilikler ile tanışma zamanı olan dönemdir. İlk defa yavru kediye süt tozu dışında yaş mama ve kuru mama ile tanışma evresidir. Ayrıca ilk aşısı olan iç ve dış parazit aşıları ile karma aşıların da uygulandığı dönemdir. Bu süreçte veteriner kontrolleri artmaktadır. Özellikle çevre ile iletişiminin arttırılması amaçlanan bir zaman dilimdir. Farklı zeminlerde temas etmesi ve farklı ortamlarda bulunması onun hem sosyalleşmesi hem de çevreyi tanıyıp anlamlandırması açısından da önemlidir. Yavru kedi bakımı içinde önemli olan tuvalet eğitimi ile tanışması da 2 ayın dolması ile başlamaktadır. Bu evrenin ilk başında yavru kediye tuvalet eğitimi verilmeye başlanır. Kedi bakımını üstlenen kişi açısından en yorucu diye isimlendireceğimiz zaman dilimidir. Sabırlı olunması gerekmekte ve kedi gelişimi için beslenme ve eğitim konuları eksiksiz verilmelidir.

Yavru Kedilerde 4-6 Ay Bakımı
Kedilerde sıkıntılı dönem olarak adlandırabileceğimiz bir evredir. Özellikle 6 aya yaklaşılırken kedilerde ergenlik dönemi başlayabilmektedir. Kedilerindeki davranış değişikliğini birçok kişi anlam veremez. Kediler tam tuvalet eğitimine alışıldı diye sevinilirken bir anda yine tuvaletlerini yapmama davranışına sahip olabilirler. Çok fazla derecede sinir hali gözlemlenebilir. Özellikle çevresindeki kedilere karşı tahammülsüz olabilirler. Eğer bu durum uzun süreli olursa veteriner desteği alınması faydalı olacaktır.
Yavru Kedi Bakımı 6-12 Ay
Kedilerin yetişkinlik dönemine girmeden son evresidir. Burada artık yetişkin bir kedi gibi aktivite içerisinde yer alabilmektedirler. Yavru kedilik döneminde yapılması gereken aşıların tamamı bir önceki dönemde tamamlandığı için bu zaman dilimi kediler için de oldukça eğlencelidir. Çevreyi de tamamen öğrenip buna göre rahat davranışlar sergileyebilmektedirler.
Yavru kedilerde ilk 1 yıl boyunca bazı istenmeyen kötü alışkanlıklar da olabilmektedir. Burada önemli olan husus kedinize sizlerin nasıl bir tepki vereceğidir. Kediler bu dönemde istedikleri bazı şeyler olmadığında veya oynarken tırmalama isteğinde bulunmaları gayet normaldir. Özellikler tırmalama tahtasına alışmaları hem kedileri hem de sizi rahat hissettirecektir. Bu sayede evinizde bulunan eşyaların da çizilmesinin önüne geçmiş olacaksınız.
Kedinizin sosyalleşmesi adına başka kediler ile aynı ortamda olmasına imkan tanımalısınız. Gürültülü ortamlara kedinizi alıştırmalı ve onunla oyunlar oynamalısınız. Yavru kedi bakımı için veteriner desteği almaya özen göstermelisiniz. Bu tavsiye ve önerilere uymanız halinde yavru kedinizi artık yetişkin bir kedi olmaya en güzel şekilde hazırlamış olursunuz.