Kedilerden insanlara geçen hastalıklar bir başka ifadeyle bulaşan hastalıklar birçok kedi sahibini endişelendirmektedir. Evde yaşayan kedilerin sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılsa da hastalık riski daima taşımaktadırlar. Hayvanlar genelinde birçok hastalık sadece kendi içlerinde enfekte olabilirken bazı hastalıklar insanlara da bulaşabilmektedir. Hayvanlar üzerinden insanlara bulaşan hastalıklara zoonotik adı verilmektedir. Bu tip kedilerden insanlara geçen hastalıkların neden olduğu virüsler ise zoonoz ismi verilmektedir. Makalemizde kedilerden insanlara bulaşan hastalıkları sizler için detaylı olarak inceledik.
Kedilerden İnsanlara Bulaşan Hastalıklar ve Belirtileri
Kedilerden insanlara bulaşabilen birçok virüs olmasına rağmen en yaygın bilinen hastalık kuduzdur. Kişiler kedi veya köpek ısırması sonrası hemen kuduz olabileceği endişesi ile sağlık kuruluşlarına başvurabilmektedir. Ancak kuduz dışında birçok hastalık bulaşabilmektedir. Bunlar arasında en yaygın olan hastalıklar ve belirtileri şunlardır:
- Kuduz: Kedi ısırması sonucu insanlara bulaşabilen kuduz hastalığı bazen ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Bu konuda daha detaylı bilgi için Kedilerde Kuduz Aşısı ve Hastalığı konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Kedi Tırmığı Hastalığı: Kedilerim tırmalaması veya ısırması sonucu bulaşan hastalık iltihaplı lenf düğümleri oluşumuna neden olur. Genel olarak ağrı ve ateş görülmektedir.
- Veba: Çok nadir de olsa kedilerden insanlara geçen hastalıklardan biridir.
- Giardiazis: Kedilerden insanlara geçen hastalıklar arasında en nadir görülenlerden biridir. Virüsün enfekte olduğu suya temas olunması halinde bulaşabilmektedir. İshal ve mide rahatsızlığına neden olmaktadır.
- Uyuz: Çok kolay bir şekilde bulaşabilen uyuz hastalığı kaşıntı, kabuklanma ve kızarıklıklara neden olabilmektedir.
- Salmonelloz: Hastalığa yakalanmış kedinin dışkısına temas halinde insanlara bulaşabilmektedir. Kusma ve ishal başlıca belirtileridir.
- Mantar Hastalığı: Uyuz gibi çok kolay bulaşabilen ve ayrıca kaşıntıya neden olan bir enfeksiyondur. En yakın sağlık kuruluşuna başvurulmadığı takdirde tekrarlayabilir.
- Tenya: Kedilerden insanlara bulaşabilen bir hastalık olan tenya çocuklara daha kolay enfekte olabilmektedir. Tenyaya neden olan pirenin yutulması yoluyla bulaşan hastalık uykuda salya, mide ağrısı ve kilo kaybına neden olmaktadır.
- Kancalı ve Yuvarlak Kurtlar: Her iki kurt da dışkı yoluyla insanlara bulaşmaktadır. Ancak kancalı kurtlar genel olarak yavru kedilerden bulaşmaktadır. Karın ağrısı beraberinde bağırsak kanaması ve iltihaplanma görülmektedir.
- Toksoplazmoz: Bir kedinin kirli su kabı veya kedi tuvaletiyle temas edilmesi halinde insanlara bulaşmaktadır. Özellikle hamile kadınlarda çok dikkat edilmelidir. Bebeklere karşı virüs ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.
Kedilerden Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları
Korunma yöntemleri hastalıkların bulaşma yollarına karşı geliştirilebilecek çözümlerdir. Kedilerden insanlara geçebilecek virüs ve hastalıklar için en önemli korunma yöntemi önlem almaktır. Bulaşma riskleri açısından kediye ait malzemeler ile temas edilirken çok dikkatli olunmalıdır. Ayrıca hijyen kurallarına uygun şekilde kedilerin bakımı yapılması önemlidir.

Sokakta yaşayan kediler için imkanlar evde yaşayanlar kadar fazla olmayabilir. Evde özellikle kedi bakımı esnasında veteriner ve sağlık kontrollerine uyulması oldukça önemlidir. Bu sayede kedilerde var olan veya olması muhtemel virüs ve bakteriler açısından kolayca önlemler alınabilmektedir.
Kedilere verilen yiyecek ve mama konusunda seçici olunmalıdır. Bu konuda Kediler ne yer? veya Kedi Mama Seçimi Nasıl Olmalıdır? başlıklı her iki yazımızda da detaylı bulabilirsiniz. Etobur canlılar olan kedilere özellikle çiğ et verilmemesi konusunda dikkatli olunmalıdır. Böylelikle çiğ et içerisinde yer alan bakteri ve parazitlerin bulaşma riski en aza indirilmiş olacaktır.
Özellikle bir diğer bulaşma yolu olan temas konusunda da dikkatli olunmalıdır. Yukarıda da özellikle mantar hastalığı, uyuz veya tenyanın temas yolu ile bulaştığını açıklamıştık. Bu nedenle sokakta gördüğümüz kediler ile temas ederken çok dikkatli olunmalıdır. Kedilerin bu durumdan rahatsız olduklarını anlamanız halinde temas hemen kesilmelidir. Bu sayede kedilerin tepkisel yaklaşımı olan ısırması veya tırmalaması durumları minimize edilebilir.