Kedilerde lösemi rahatsızlığı ölüm nedenleri arasında 2. sırada yer almaktadır. Feline Lösemi Virüsü (FeLV) olarak bilinen hastalık yaygın olarak lenfoma ve anemi rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Lösemi bütün canlılarda bağışıklık sistemini ele geçirip dirençsiz hale getirmektedir. Bu nedenle sadece lösemiye neden olmayan virüs diğer virüslerin kolay şekilde vücudu istila etmesine davetiye çıkarmaktadır.
Kedilerde Lösemi Hastalığı Nedir?
Lösemi hastalığı tedavisi oldukça zor olan bir hastalıktır. FeLV hastalığı “Retro” adı verilen virüsün neden olduğu bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Çok kolay şekilde yayılabilen bu hastalık bazen belirti göstermeyebilmektedir. Genellikle yavru kedilerde ve genç yetişkin kedilerde görülebilmektedir. Lösemi aşısı olan kedilerde bile hastalığı yenme oranı %70 seviyesindedir. Bu nedenle lösemi aşısı olan kedilerin hastalığa yakalanma riski az ve ölüm oranı düşüktür.
Lösemi Hastalığı Kedilerde Nasıl Bulaşır?
FeLV virüsü tükürük, idrar, kan ve dışkı yolu ile bulaşmaktadır. Kedilerde özellikle en yaygın görülen bulaşma yolu tükürüktür. Aynı kaptan su ve mama tüketilmesi kediler için risk faktörü oluşturmaktadır. Lösemi hastalığı sadece kediler arasında bulaşabilmektedir. Yani insandan veya farklı bir canlıdan kediye bulaşması söz konusu değildir. Aynı şekilde kedilerden de diğer canlılara bulaşmamaktadır. Yavru kedilerde özellikle anne sütünden bulaştığı da bilinmeli ve ihmal edilmemelidir. Bu nedenle hamilelik döneminde veteriner kontrolleri arttırılabilir. Lösemi hastalığının en büyük risk faktörü sağlıklı kedilerin virüsü taşıyıp bulaştırmasıdır. Hiçbir hastalık belirtisi olmadan virüsü diğer canlılara bulaştıran sağlıklı kediler olduğu bilinmektedir.
Kedilerde Lösemi Hastalığı Risk Faktörleri
- Kedilerde en önemli lösemi risk faktörü lösemi aşılarının olup olmadığıdır. Lösemi aşısı %100 koruyucu olmasa da büyük oranda riski azaltmaktadır.
- En önemli ikinci risk faktörü kedilerde yaş faktörüdür. FeLV virüsü yavru ve genç yetişkin kedilerde daha kolay bulaşabilmektedir. Yaş olarak büyük olan kedilerde bulaşma oranı daha düşüktür.
- Risk faktörleri arasında en büyük 3. faktör ortak yaşama alanında bulunan kedilerdir. Aynı evde aynı su ve mama kabı tükürük ile bulaşan lösemide oldukça büyük bir risk faktörüdür. Aynı şekilde sokaklarda kediler için bırakılan ve ortak kullanılan mama ve su kapları da bunun içinde yer almaktadır.
- Yavru kedilerde anne sütü dönemi oldukça yine dikkat edilmesi gereken bir husustur. Anne sütü her ne kadar tek bağışıklık kaynağı olsa da bu dönemde anne sütü ile lösemi hastalığı yavru kedilere bulaşabilmektedir.
Kedilerde Lösemi Hastalığı Belirtileri
FeLV virüsü birçok kedi için hiçbir belirti göstermeden bulaşabilmektedir. Bu da lösemi hastalığının teşhisi ve bulaşıcılığını önlemek için oldukça durumu zorlaştırmaktadır. Özellikle bağışıklığı yüksek olan kedilerde anlaşılması daha düşüktür. Bazı kedilerde ise durum tam tersinedir. Çok şiddetli şekilde lösemi belirtileri gözlemlenebilmektedir. Kedilerde lösemi hastalığı teşhisi için “Elisa” ve “IFA” testleri yapılmaktadır. Veterinerler tarafından lösemide erken teşhis için Elisa kan testi daha çok tercih edilmektedir. IFA testi daha çok hastalığın ilerleyen aşamalarında kullanılmalıdır. En sık görülen lösemi hastalığı belirtileri şunlardır:
- Ağız ve göz bölgesinde sararma,
- Soluk diş etleri,
- Halsizlik,
- İştahsızlık,
- Üst solunum yolu enfeksiyonları,
- Ateş,
- İshal.
Kedilerde Lösemi Hastalığından Korunma Yolları ve Tedavisi
Lösemi hastalığının bulaşma yollarını yazımızda sizlere detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Bulaşma risk faktörlerini ortadan kaldırmak veya önlem almak en faydalı korunma yolları olacaktır. En çok temas ile bulaştığı için diğer kediler ile olabildiğince temas azaltılmalıdır. Mecbur kalmadıkça kedinizi dışarı çıkartmamanız önerilmektedir. Eve yeni bir kedi alınması halinde FeLV virüs testi ve aşıları dikkatlice takip edilmelidir. Veteriner kontrolleri ihmal edilmemeli ve virüs tarama testleri yaptırılmalıdır. Kedilerde lösemi aşıları en büyük direnç kaynağı unutulmamalıdır. Aşıları düzenli olarak yaptırılması oldukça önemlidir. Kesin lösemi için çözüm olacak bir tedavi günümüzde halen geliştirilmemiştir. Bu nedenle virüsün bulaşmadan önce gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Ölüm oranları da göz önünde bulundurularak lösemi hastalığı gerçeğini asla unutmamalıyız. Bunun için mutlaka “Kedi Lösemi Aşısı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler” ilgili yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.