Kedilerde kuduz aşısı birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de zorunlu kılınmıştır. 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Hayvan Zabıtası Kanununa göre kedilerde kuduz hastalığı ve aşısı için gerekli düzenlemeler yer almaktadır. Birçok kedi sahibi “Kedilerde kuduz aşısı zorunlu mu?” sorusunu sorarak cevap aramaktadır. Kuduz ile mücadelede tüm canlılarda aşı en önemli mücadele yöntemidir. Virüs bulaştıktan sonra çünkü kuduz tedavisi mümkün olmayabilmektedir.
Kuduz Hastalığı Nedir?
Hastalık genel olarak bütün memeli canlılarda görülebilmektedir. İlk olarak akla köpekler gelse de dünya genelinde kedilerde kuduz hastalığı daha fazla görülebilmektedir. Kedilerde lösemi hastalığı gibi sadece kendi türünde bulaşması söz konusu değildir. Yani insanlardan kedilere veya kedilerden insanlara da bulaşabilmektedir. Tükürük yolu ile bulaşan ve viral bir enfeksiyon olan hastalık ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. En sık olarak ısırık yolu ile bulaşabilmektedir. Bu nedenle kedilerde kuduz kedi tırmalaması ile bulaşabilir mi? sorusu doğal olarak sıkça akla gelen sorulardan biridir. Her yaş grubu kedilerde görülebilen rahatsızlık yavru kedilerde de sıkça karşılaşılabilmektedir.
Kedilerde Kuduz Belirtileri ve Evreleri Nelerdir?
Virüs canlı vücudunda kuluçkaya yatmaktadır. Bu kuluçka süresi birçok faktöre bağlı olup değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı canlılarda 3-5 gün içinde kuduz belirtileri ortaya çıkarken bazı kedilerde bu durum aylar sürebilmektedir. Bazen hiçbir belirti olmadan direkt olarak da son aşamada kuduz hastalığı tanısı koyulması mümkündür. Kedilerde kuduz hastalığı evreleri 3 başlık altında toplanmaktadır. Bu evlerin neler olduğunu ve belirtilerini açıklamaya sizler için çalışacağız.
Prodromal Evre(Kedi Kuduz Evreleri)
Hastalığın ilk evresi olan bu evrede başlangıç olarak isimlendirmek mümkündür. Kuduzun ön belirtileri ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bu evrede davranış değişiklikleri olmaktadır. Örnek verecek olursak hareketli kedilerde uyuşukluk, sakin kedilerde saldırganlık gözlemlenebilir. Özellikle iştahsızlık bu aşamada bir diğer belirti olarak öne çıkmaktadır. Ön belirtilerin görüldüğü aşama olması nedeniyle bazen kedilerde bu evre hiç anlaşılmamaktadır. Prodromal evre genellikle 2-4 gün devam etmektedir.
Uyarıcı Evre(Kedi Kuduz Belirtileri)
Bu evre geçiş dönemi olarak bilinmektedir. Kuduz belirtileri ilk evreye göre artarak ortaya çıkmaktadır. Gürültülü ortamda kediler saldırgan bir davranış sergilemektedirler. Ortalama 1 hafta kadar süren uyarı evrede diğer canlılara saldırma eğilimleri ön plana çıkmaktadır.
Paralitik Evre
Bu evre son dönem olup 2-4 gün sürmesi beklenmektedir. Artık bütün belirtiler öne çıkıp anlaşılması kolaylaşmaktadır. Özellikle ağız bölgesinde salya ve köpürmeler dahil gözlemlenmesi olasıdır. En önemlisi bu aşamada yutma zorluğu ve felç riski ortaya çıkabilmektedir.
Kedilerde Kuduz Aşısı Önemi
Kedilerde kuduz hastalığı için önerilebilecek en önemli çözüm kedi kuduz aşılarıdır. Kedi aşı takvimi içinde yavru kedilerde de yapılması gereken aşılardan biridir. Kedilerde kuduz aşısı ilk olarak 3. ayında yavru kedilere uygulanmalıdır. Akabinde hatırlatma dozları 1. yıl sonunda tekrarlanabilir. Veteriner kontrolünde kuduz aşıları 1 veya 3 yıl periyotlarla kedilere uygulanmalıdır.
Kedilerde kuduz tedavisi nasıl yapılır? sorusunun da aslında tek cevabı kuduz aşılarıdır. Maalesef kuduz hastalığının tedavisi mümkün değildir. Bunun için kedilerde kuduz aşısı yaptırılması zorunlu ve çok önemlidir. Hastalığa yakalanan kedilere de veteriner tarafından kuduz aşıları tekrar belirli bir dozda uygulanıp tedavi edilmeye çalışılmaktadır.
Kuduz Aşısı Yan Etkileri & Zararları
Tüm canlılarda aşı komplikasyonlara neden olabilmektedir. Aslında aşını beklenen ve beklenmeyen diye isimlendireceğimiz yan etkileri olabilmektedir. Kedilerde kuduz aşısının da bazı yan etkileri mevcuttur. Ancak bu olası yan etkiler kalıcı olmayıp geçici süreyle görülen semptomlardır. Sıklıkla görülen kuduz aşısı yan etkileri şunlardır:
- Ateş,
- Halsizlik,
- Aşı vurulan bölgede kızarıklık ve şişlik,
- İştahsızlık,
- Kusma,
- İshal.
Kedi Kuduz Aşısı Fiyat
Veterinerlerde kuduz aşısı fiyatları farklılıklar gösterebilmektedir. Kedi kuduz aşısı fiyatları 2024 yılı için 600-900 TL arasında belirlenmiştir. Kedilerde kuduz hastalığı riskini ortadan kaldırmak için aşılarını yaptırmanızı tavsiye ederiz. Temel aşılardan biri olan kedi kuduz aşısı için en yakın veterinere başvurup detaylı bilgi alarak yaptırmanız mümkündür.
Kedi Tırmalaması Kuduz Yapar mı?
Kuduz hastalığı tükürük yani salya yoluyla bulaşmaktadır. Bu nedenle kedileri özellikle farklı canlıların ısırması yoluyla bulaşması ihtimaldir. Kedilerde aynı su ve mama kapları büyük risk oluşturmaktadır. Kuduz hastalığı ancak kedilerden insanlara da bulaşabildiğini sizlere daha önce de açıklamıştık. Zoonotik bir rahatsızlık olan kuduzun insanlara nasıl bulaştığı oldukça merak edilmektedir. Kedi tırmalaması ile kuduz insanlara bulaşır mı? sorusunun cevabı teorik olarak açıklanmıştır. Kediler özellikleri patileri ve tırnaklarını dilleri ile sıkça yalamaktadırlar. Bu nedenle tırmalamadan önce tırnaklarında salya ve tükürük kalması sonucu insana enfekte olabilmektedir. Bununla ilgili videomuzu izleyebilir ve aklınızdaki soru işaretlerine cevap bulabilirsiniz.
Yorumlar 2