Kedilerde horlama sıklıkla görülen bir durumdur. Genel olarak bütün kediler uyumayı çok sevdikleri ve gün içerisinde çok fazla uyudukları için uykuları ilgi noktası haline gelmiştir. Kedilerde horlama normal midir? kediler rüya görür mü? kediler kaç saat uyur? gibi birçok soru araştırılıp cevap aranmaktadır.
Horlama Nedir?
Canlılarda uyku esnasında solunum yollarında yer alan gevşek dokunun titreşmesi ile ortaya çıkan sese horlama denir. Horlama genel olarak burun, ağzın arka kısmı veya boğaz kısmında oluşmaktadır. Uyku esnasında sadece insanlarda horlama görülmez. Birçok kedi sahibi horlama olayının sadece insanlarda olabileceği yanılgısı ile hareket edebilmektedir. Kedilerin de uyurken horlaması olayına şahit olunca hemen bunun neden olabileceğini araştırmaktadır.
Kedilerde Horlama Neden Olur?
Horlamanın genel olarak bir sağlık sorunu olduğunu söylemek doğru olmaz. Kedilerde de horlamanın birçok nedeni olabilmektedir. Ama genel olarak bu olay solunum ile alakalı olduğu için solunum yollarında sorun olması ile alakalıdır. Sadece hastalık veya problem olması dışında aşırı kilo veya uykuda uyuma şekli de horlamaya neden olabilmektedir. Kedilerde horlama nedenleri ise şunlardır:

- Kedilerde kilo problemi yani obezite horlamanın nedenlerinden biridir. Aşırı fazla derece kilolu kedilerde bu durum sıkça görülmektedir. Aşırı kilo vücutta solunumun olduğu bölgelerde yağ tabakasının baskılanmasına neden olur. Yani nefes alıp vermede canlıyı zorlamaktadır.
- Brachycephalic yani Brakisefalik türü kedilerde horlama genel olarak fazla görülmektedir. Bu türe ait kedilerde burun ve ağız yapıları gereği uykuda horlama sıklıkla görülebilmektedir.
- Uyuma şekli bütün canlılarda olduğu gibi kedilerde de horlamaya neden olmaktadır. Kediler özellikle çok esnek hayvanlardır ve çok farklı şekillerde uyuyabilmektedirler. Bu nedenle uyku pozisyonları horlamalarına sebep olabilmektedir.
- Solunum yolu şikayetlerine bağlı olarak kedilerde horlama sorunu görülebilir. Özellikle mantar veya bakteriyel enfeksiyonlar ile astım horlamaya neden olmaktadır.
- Gıda ve toz alerjileri, polipler ve solunum yolunda bulunan kitleler de horlamaya neden olan önemli rahatsızlıklardır.
- Yabancı maddeler kedilerde burun, geniz veya ağız kısmında olursa nefes alıp vermekte zorluğa sebep olur. Bunun sonucunda horlama sıkça görülebilmektedir.
Kedilerde Horlama Sorunu İçin Öneriler
Horlama sorununun bir çok nedeni olabilmektedir. Bu nedenler çözüm önerileri de horlamaya neden olan soruna göre önerilmektedir. Örnek verecek olursak aşırı kilolu bir canlının horlama sorunu kilo vermesi ile son bulacaktır. Bu nedenle önce horlama sorununun nedeni bulunmalı ve buna göre çözümler üretilmelidir.
Kediniz kilolu ve horlama sorunu yaşıyorsa gün içi egzersizler yapılmalıdır. İnteraktif oyunlar sayesinde hareket etmesi ve kolay kilo almaması sağlanabilmedir. Ayrıca gerekirse light kedi mamaları tercih edilmelidir.
Kedinizin rahat edeceği şekilde yataklar alınmalı ve uyuma şekli için ona yardımcı olunmalıdır. Uyku pozisyonu ve yattığı alan kedilerde oldukça önemlidir.
Eğer solunum yolunda bir şikayet ve hastalık varsa veterinere başvurulmalıdır. Hastalıklara karşı uygulanabilecek tedaviler sayesinde horlama sorunu da ortadan kalkacaktır.
Yabancı cisimlerin olması sorunu teşhis edildiği anda bu cisim kediden çıkarılmalıdır. Kediyi rahatsız eden yabancı cismin çıkarılması neticesinde kedi rahatça nefes alıp verebilecek ve horlama sorunu da ortadan kalkacaktır. Bu sayede kediniz için horlama sorunu da yabancı madde ile beraber yok olacaktır.