Kedilerde görülen göz hastalıkları tedavisi ancak erken tanı ile başarılı olabilmektedir. Göz sağlığı ihmal edilmesi durumunda kedilerde kalıcı zarara yol açabilmektedir. Burada sizler için kedilerde en sık görülen göz problemlerinin neler olduğunu, belirtilerini ve tedavi süreçlerini anlatmaya çalışacağız.
Kedilerde En Sık Görülen Göz Hastalıkları Nelerdir?
Kedilerin avcı bir canlı olmaları gereği gözleri diğer organlarına göre daha fazla önem sahiptir. Göz sağlıklarının iyi olması halinde avlarına kolay bir şekilde ulaşabilirler. Bu nedenle kedilerin göz sağlığına dikkat edilmelidir. Hafif bir kızarıklık, şişme veya akıntı olması halinde bu durum ihmal edilmemelidir. Öncelikle kedilerde göz iltihabı ve diğer göz hastalıkları ayırt edilmelidir. Buna göre uzman veteriner tarafından gerekli kontroller sonucu tedavi uygulanması önerilmektedir.
Yavru kediler ilk olarak dünyaya geldiklerinde gözleri tamamen kapalıdır. Yavru kedilerin gözlerini ne zaman açacağı ve göz gelişimi hakkında bilgi verdiğimiz makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz. Bu sayede daha detaylı kedi göz sağlığı ve gelişimini takip etmenize yardımcı olacaktır.
Kedilerin gözlerinde 3 kapak bulunmaktadır. Bunlar üst göz kapağı, alt göz kapağı ve üçüncü göz kapağı olarak bilinmektedir. İnce bir zar şeklinde olan üçüncü göz kapağının görevi gözün yapısını korumaktır. Kedilerde gözün korunması için çevresinde bulunan gözyaşı bezlerinden sıvı salgılanır ve sayede gözlerde kuruluğun önüne geçilir. Kedilerde gözlerin nemli kalması gerekmektedir. Ancak bu salgı bezinin fazla çalışarak aşırı salgı üretmesi kedilerde göz sağlığı için tehdit oluşturmaktadır.
Kedilerde Göz İltihabı
Kedilerde göz iltihabının bulaşıcı veya bulaşıcı olmayan nedenler sonrası görüldüğü bilinmektedir. Bakteri ve viral yol ile bulaşabilen enfeksiyon bazı durumlarda yabancı maddeler veya bazı bitkilerden de bulaşabilmektedir. Genel olarak bütün kedilerde göz iltihabı sıklıkla görülmektedir. Kedilerde görülen göz hastalıkları içinde en yaygın olanıdır da söyleyebiliriz. Kedilerde göz iltihabı belirtileri ise şunlardır:
- Akıntı,
- Kedilerin gözünü sürekli kapalı tutması veya kısmaları,
- Göz bölgesinde kızarıklık,
- Şişme,
- Kedilerin gözlerinin sulanması.
Yukarıda yer alan belirtilerin olması halinde en yakın veterinere başvurulması gerekmektedir. Bazı durumlarda göz bölgesinde başlayan bu belirti ve şikayetler çok daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilmektedir. Kedilerde göz iltihabı teşhisi, tedavisi ve iyileşme süreci oldukça önemlidir.
Konjonktivit
Kedilerde “PEMBE GÖZ” hastalığı olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Üst solum yolu rahatsızlıkları sonucunda ortaya çıktığı bilinmektedir. İnsanlarda da görülen bu hastalık bulaşıcıdır. Ancak kedilerden insanlara bulaşması söz konusu değildir. Kedilerde konjonktivit belirtileri gözde kızarma, akıntı olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca solunum yolu rahatsızlığı olması nedeniyle hapşırma ve burun akıntısı da görülebilmektedir. Kedilerde konjonktivit hastalığı veterinerin reçete edeceği damla ve kremler tedavi edilebilmektedir.
Glokom
Kedilerde görülen göz hastalıkları arasında kalıcı körlüğe neden olan Glokom, göz tansiyonu olarak da bilinmektedir. Kedilerde göz tansiyonu aşırı derece sıvı birikmesi sonucu gözde oluşan basınç kaynaklıdır. Kalıcı körlük yanında gözlerde şekil bozukluğuna da neden olabilmektedir. Glokomun nedenleri göz enfeksiyonları, iltihaplanma ve göz tümörleri olarak bilinmektedir. Göz tansiyonu belirtileri ise insanlara yabancılaşma ve uzak durma, miyavlarken acılı bir şekilde ağlama ve gözlerde akıntı-kızarıklık olarak öne çıkmaktadır. Kedilerde ilerleyen glokom hastalığı tedavisi ameliyat ile mümkün olmaktadır.
Katarakt
Kedilerde katarakt sorunu ilerleyen yaşlarda sıklıkla görülmektedir. Yaşlanma sonucu görülen bir rahatsızlık olarak bilinse de şeker rahatsızlığı veya iç zarda renkli kısımda iltihap sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca kedilerde katarakt problemi elektrik çarpması yada radyasyona maruz kalınması halinde ortaya çıkabilmektedir. Kalsiyum eksikliği sonucu da görülen katarakt hastalığının belirtileri aşırı kilo kaybı ve sık idrar yapmadır.
Kedilerde Görülen Göz Hastalıkları: İrritasyon
Kedilerde irritasyon genel olarak alerji sonucu görülmektedir. Özellikle sigara dumanı, kimyasal temizlik ürünleri veya toz kedilerin gözlerini tahriş edebilmektedir. Bu nedenle kolay bir şekilde gözde irritasyon riski ortaya çıkmaktadır. En yaygın belirtileri ise gözde kızarıklık, akıntı veya gözlerde kısma olarak bilinir. Kedilerde irritasyon kaynaklı bu şikayetlerin olması halinde kedi göz yıkama solüsyonları ile tedavisi mümkündür.

Korneal Ülserler
Kedilerde korneal ülserler ciddi bir problem olarak bilinmektedir. Göz yaralanmaları, anatomik bozukluklar veya kronik göz kuruluğuna bağlı görülebilmektedir. En belirgin belirtisi ise kedilerde bulanık görme sorunudur. Bunun yanı sıra akıntı ve kızarıklık da görülebilmektedir. Tedavi için veteriner kontrolünde ağrı ilaçları ile antibiyotik içeren merhem veya damlalar kullanılmaktadır.
Kedilerde Gözlerde Akıntı
Göz akıntısının nedenlerini ve teşhisini anlamak adına kedilerde göz akıntısının rengi oldukça önemlidir. Çünkü kedilerin gözlerinden akan sıvının yoğunluğu ve rengi bizlere ne olduğunu gösterebilir. Yukarıda da açıkladığımız gibi irritasyon olması yani alerji olması halinde akıntı berrak ve renksiz olacaktır. Jölemsi ve yine renksiz olması halinde enfeksiyon olabileceği anlamı taşır. Kedilerde gözdeki akıntı sarımsı ise irin olabileceği anlamı taşır. Kedi göz kapaklarında görülen akıntılar ayrıca yeşil iltihaplı veya kanla karışmış şekilde de dışarı atılabilmektedir.
Kedilerde Görülen Göz Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
Yukarıda kedilerde sıklıkla görülen göz hastalıklarını sizlerle paylaştık. Bütün hastalıklarda olduğu gibi göz problemlerinde de en önemli konu erken tanıdır. Teşhis ne kadar hızlı olursa tedavi süreci o kadar hızlı olacaktır. Hızlı bir şekilde tedavisine başlanılan göz problemleri bazen sadece veterinerin yazmış olduğu krem ve damlarla tedavisi mümkündür. Ancak ilerleyen katarakt yada göz tansiyonu gibi durumlarda ameliyat da gerekebilmektedir. Bu nedenle kedinizde göz bölgesinde akıntı, kızarıklık, şişme gibi durumlar gözlemlemeniz halinde en yakın veterinere başvurmanız kedi göz sağlığı açısından oldukça önemlidir.