Kediler terler mi? sorusuna geçmeden önce kedilerin nasıl kendilerini serinlettiklerine şahit oldunuz mu? Kediler kendilerini serinletmek için sıklıkla yaz aylarında dillerini dışarı çıkarırlar. Bunun altında yatan sebep vücut ısılarını ayarlama çabasıdır. Vücutlarını aynı zamanda serinletmek için su içer veya serin yerlerde yatmak isterler. Kediler diğer canlılar kadar çok terlememektedirler. Vücutlarında sadece 2 çeşit ter bezi bulunmaktadır. Ayrıca ter bezleri de sadece vücutlarının belli bölgelerinde toplanmıştır. Gözle görülecek kadar az terleyen kediler vücut ısılarını dengeleme konusunda uzman varlıklardır. Kediler terler mi? sorusunun cevabını açıklamalı bir şekilde yazımızda bulabilirsiniz.
Kediler Terler mi? : Kedi Ter Bezleri
İnsanlara oranla kedilerde terleme oldukça az olan bir durumdur. İnsan vücudunda 2 ila 5 milyon arasında ter bezi bulunurken kedilerde durum farklıdır. Ekrin ve apokrin adında sadece 2 tane ter bezi kedilerde bulunmaktadır. Ter bezi sayısının da zaten bizlere göre az olması insanlar kadar terleme olmayacağını göstermektedir. Ekrin insanlarda da bulunan bir ter bezi çeşitidir. Kedilerde burun ve pati kısmında ekrin bezi bulunurken vücutlarında tamamen sarılı şekilde olan bez ise apokrindir. Apokrinler vücut genelinde bulunsa da aktif olarak çalışmamaktadır. Apokrin ter bezi salgısı yağlı olup hormonal değişikliklerde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle ter sıvısı üretme konusunda görevli değildir.
Ekrin insanlarda da bulunan bir ter bezi türüdür. Kedilerde özellikle patilerde, burun kenarları ve çene bölgesinde bulunmaktadır. Kedilerde ter bezi sayısı oldukça az olduğu için gözle görülür terleme çok az fark edilebilir. Özellikle sıcak havalarda ve stresli olmaları halinde terleme kedilerde görülmektedir. Yaz aylarında kediler yürüdüğü yerlerde ıslak pati izlerine rastlanabilir. Bunun nedeni kedilerin ayak bölgesinde görülen terleme olayıdır. Kısacası kediler terler mi sorusunun cevabı evettir. Ancak biz insanlarda görülen terleme kadar fazla olması beklenmemelidir. Dikkatli bir şekilde bakılırsa kedilerin burun kenarı ve patilerinde terleme olduğu görülebilecektir.
Kediler Vücut Isı Dengesini Nasıl Sağlar?
Terleme olayı bütün canlılarda vücut ısı dengesi için yaşanan bir olaydır. Kediler serinlemek için sadece ter dökmezler. Kedilerin terleme mekanizması onların vücut ısılarını dengelemek için çalışmaktadır. Ancak tek başına terleme ile vücut ısı dengesini korumaları imkansızdır. Bunun yanında kedilerin serinlemek için başvurduğu bazı yöntemler şunlardır:
- Hızlı hızlı nefes almak,
- Serin yerlerde yatmak,
- Tüylerini yalamak,
- Su içmek.

Kedilerde aşırı terleme durumları çok fazla stres veya bunalması anlamına gelir. Terleme mekanizmaları sayesinde vücut ısısını ayarlamaktadırlar. Kedilerin aşırı sıcak havalarda serinlemesi için yardımcı olmamız gerekebilir. Bunun için kedi yatak ve evleri serin bir yere alınabilir. Ayrıca kedilerin sularına buz atılarak su tüketmesi sağlanabilir. Ancak kedilerde terleme sık görülüyorsa veteriner desteği alınması gerekmektedir.
Kediler ilk doğduklarında vücut ısılarını ayarlamak için anne veya kardeşlerinden yardım alırlar. Ancak annesinden ayrılan kediler için kedi sahipleri bu konuda yardımcı olmalıdır. Bu konuda detaylı bilgi için Yavru kediler üşür mü? konulu makalemizi de inceleyebilirsiniz.