Kedi lösemi aşısı kedi bağışıklık sisteminde yer alan temel aşılardan biridir. FeLV virüsü bütün canlılarda vücut savunma sistemini çökertmektedir. Bu nedenle çok kolay şekilde diğer rahatsızlıkların da vücuda girmesine yol açmaktadır. Alyuvar hücrelerini ele geçiren virüs lösemi kanserine de sebep olduğu bilinmektedir. Son yıllarda kedi lösemi aşısı ile ilgili birçok kullanıcı sıklıkla aklına takılanları bizlere sormaktadır. En sık bizlere lösemi aşısı hakkında iletilen soruların cevabını makalemizde sizler için açıklayacağız.
Kedi Lösemi Aşısı Nedir ve Ne İşe Yarar?
Aşı canlıların bulaşabilecek bir virüse karşı bağışıklık kazanmaları amacıyla yapılan tıbbi uygulamadır. Bulaşabilecek virüs belirli bir oranda vücuda enjekte edilerek direnç kazanması amaçlanmaktadır. FeLV virüsü kontrolsüz bir şekilde vücuda girince yayılmaya başlar ve tedavisi biraz daha zor olmaktadır. Çünkü virüs sadece vücutta yayılmaz aynı zamanda bağışıklık sistemini de çökertmektedir. Bu nedenle lösemi aşısı aynı zamanda diğer hastalıklar için de koruyucu özelliktedir. Yavru kedi döneminde 2 defa tekrarlanan lisemi aşısı kedi gelişimi ve bağışıklığı için önemli bir yere sahiptir. Tüm detayları ile kedilerde lösemi hastalığı hakkında detaylı bilgi almak için “Kedilerde Lösemi Hastalığı Gerçeği” isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Lösemi Aşısı Kedilerde Gerekli midir?
Veterinerler kedilerde lösemi aşısı gerekli mi? sorusuna 2 farklı görüş bildirmektedirler. Bunun sebebi lisemi aşısının kedilerde %100 sonuç vermiyor olmasıdır. Lösemi aşısı olan kedilerde hastalık kesinlikle görülmeyecektir diye garanti verilmesi söz konusu değildir. Ancak aşı olmayan kedilerde daha sık görüldüğü aşikardır. Bunun yanı sıra lösemi aşısı olan kediler FeLV virüsü bulaşınca çok daha kolay şekilde virüsü atlatabilmektedir. Ayrıca aşı kedinin vücut direncini arttırarak diğer hastalıklar karşısında da bağışıklık kazanmasına yardımcı olmaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında sempatik dostlarımız yavru kedilere lösemi aşılarının yaptırılmasının hastalıklar karşısında etkili bir çözüm olacağı görüşünün ağır olduğunu belirtmek isteriz.
Kedilerde Lösemi Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Kedi Aşı takvimi içinde 3. sırada lösemi aşısı yer almaktadır. İlk doz uygulandıktan sonra yaklaşık 2 hafta sonra lösemi aşısı tekrarı uygulanmalıdır. Yavru kedilerde ilk olarak 9. haftada uygulanan aşı 11 ila 13. haftalarda tekrar yapılmaktadır. Lösemi aşıları veteriner kontrolünde yetişkin kedilerde gerek görülmesi halinde tekrar uygulanabilmektedir. Her aşıda olduğu gibi zamanla aşı etkisi azalabilecektir. Bu nedenle veteriner kontrolleri ihmal edilmemelidir.
Lösemi Aşısı Kedilerde Ne Kadar Etkilidir?
Öncelikle lösemi hastalığı kedilerde %85 gibi yüksek bir oranda ölüme neden olmaktadır. Yapılmayan kedilerde risk artmakta ve iyileşme süreci uzayabilmektedir. Tükürük ve kan yoluyla kolay bulaşabilen FeLV virüsüne karşı en etkili çözüm olarak lösemi aşıları öne çıkmaktadır. Veterinerler arasında yapılıp yapılmaması konusunda 2 temel farklı görüş olsa da hastalık ile mücadeledeki yeri ve önemi tartışmaya açık değildir. Sadece %100 oranında koruyucu olmadığı kabul edilmektedir. Ancak aşı yapılan kedilerde hastalığı atlatma ve korunma olasılığı aşı olmayanlara göre 8-10 kat fazladır.
Kedi Lösemi Aşısı Yan Etkileri & Zararları
FeLV yani lösemi aşısı etkinliği kadar yen etkileri de oldukça fazla merak edilmektedir. Diğer temel aşılara oranla yan etkileri fazla görülebilmektedir. Bu nedenle kedilerde lösemi aşısı tehlikeli midir? sorusu akıllara gelmektedir. Lösemi aşısı normal diğer temel aşılarda da olduğu gibi kalıcı olmaya bazı yan etkiler görülebilmektedir. Ancak semptomların tamamı geçici olup kalıcı bir zararı bulunmamaktadır. Görülebilecek yan etkilerin 2 günden fazla sürmesi halinde veterinere başvurulması tavsiye edilmektedir. Lösemi aşısı sonrası en sık görülen yan etkiler şunlardır:
- Halsizlik,
- İştahsızlık,
- Ateş,
- Kusma,
- Aşı vurulan bölgede kızarıklık ve şişlik.
Kedi Lösemi Aşısı Fiyatları
Aşı fiyatları 2024 yılında gelen zamlarla güncellenmiştir. Kedi lösemi aşısı fiyatı diğer aşılarda olduğu gibi sabit olmayıp değişkenlik gösterebilmektedir. Ortalama 480-750 TL arası veterinerlerde kedinize yaptırabilirsiniz. Lösemi aşısı fiyatları genel olarak yaşanılan bölgeye ve başvurduğunuz veteriner kliniğine göre değişmektedir. Bu nedenle yaşadığınız bölgede uygun kedi lösemi aşısı fiyatı için birkaç yere başvurmanızı tavsiye ederiz.
Yorumlar 1