Kedi aşı takvimi, kedilerin ne zaman aşı yapılacağını gösteren çizelgedir. Diğer adı “Kedi Aşı Karnesi” olarak da bilinmektedir. Yavru kediler ilk doğdukları andan itibaren 18. hafta sonuna kadar bağışıklıklarını anne sütü ile sağlamaktadırlar. Ancak bu süreden sonra anne sütü bırakınca doğal olarak bağışıklık için aşı olmaları gerekmektedir. Birçok kedi anane sütü de alamadığı için aşı oldukça hayati bir öneme sahiptir. Çünkü evde beslenen kediler bile kolay şekilde parazit kapabilmektedir. Aşının tüm canlılarda olduğu gibi kedilerde bağışıklık için önemi oldukça fazladır. Kedilerde aşı takvimi 2 ana zamana ayrılmaktadır. Bunlardan ilki yavru kedilerde aşı takvimidir. Bir yaşını doldurduktan sonra kediler artık yetişkin kedi sınıfına girmektedir. İkinci dönem ise yetişkin kedilerde aşı takvimi olarak bilinmektedir.
Yavru Kedi Aşı Takvimi
Kedilerin doğumundan sonra ilk 1 yıl içinde olması gereken aşıları gösteren takvimdir. Bu süreçte sevimli dostlarımız kedilerimizin veteriner desteği ile aşılarını yaptırmaya özen göstermemiz gerekmektedir. Kedilerin aşı takvimi parazit ilaçları ile başlamaktadır. Birçok yavru ve yetişkin kedinin en çok karşılaştığı problem parazite bağlı rahatsızlıklardır. Kedilerde iç ve dış parazite bağlı olarak kusma, ishal, tüy dökülmesi gibi sorunlar sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle iç ve dış parazit aşısı atlanılmalıdır. Yavru kedilerde devamında belirli aralıklar ile 2’şer defa karma ve lösemi aşıları yapılmaktadır. Yetişkin aşı takvimine geçmeden yapılan son aşı kuduz aşısı olarak bilinmektedir. Yavru kedilerin aşı takvimi şu şekildedir:
AŞI ADI | AŞI ZAMANI |
İç ve Dış Parazit İlaçları | 6-8 hafta |
Karma Aşı | 8-10 hafta |
Lösemi Aşısı | 9-11 hafta |
Karma Aşı tekrarı | 10-12 hafta |
Lösemi Aşı tekrarı | 11-13 hafta |
Kuduz Aşısı | 12-14 hafta |
Kedi Aşı Takvimi
Kedilere vurulan aşılar temel ve temel olmayan olarak 2 ayrı grupta isimlendirilmektedir. Kedi aşı takviminde yer alanların tamamı temel aşılar olarak bilinmektedir. Temel olmayan aşılar kedilerde oluşan rahatsızlığa bağlı olarak veteriner tarafından karar verilip uygulanan aşılardır. Bütün kedilerde olunması zorunlu değildir. Kedinin yaşamış olduğu rahatsızlık durumuna göre karar verilip yapılmaktadır. Örnek verecek olursak karın zarı enfeksiyonu aşıları veya cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı olan aşıları söyleyebiliriz.
Yetişkin Kedi Aşı Takvimi
Kedilerin 1 yaşını doldurmaları ile yetişkinlik dönemleri başlamaktadır. Bu dönemde yapılan aşılar yavru döneminde yapılanların tekrarı olarak bilinmektedir. Temel aşıların ilk yıl tekrarlanması tavsiye edilmektedir. Akabinde veterinerin kontrolü ile 1-3 yıl şeklinde periyotlarla tekrarlanması uygundur. İlk bölümde de bahsetmiş olduğumuz gibi temel olmayan aşılar bu dönemde yaşana rahatsızlığa göre yapılabilmektedir.

Kedilere Yapılan Temel Aşılar Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Kedilerde temel aşı olarak 4 farklı aşı bulunmaktadır. Bu aşılar yavru kedi döneminde yapıldıktan sonra yetişkin döneminde belirli periyotlarda tekrarlanmaktadır. Bu 4 temel aşının ne işe yaradığını burada sizlere açıklamaya çalışacağız.
İç ve Dış Parazit Aşıları
Kedi aşı takvimi içinde ilk yapılan iç ve dış parazit aşıları olarak bilinmektedir. Yavru kedilerde 6-8. haftalarda uygulanması tavsiye edilmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması adına parazit aşıları oldukça önemlidir. Özellikle yavru kedilerde anne sütü bağışıklık olarak tek savunma olarak bilinmektedir. Bu nedenle iç ve dış parazit aşıları ile koruyuculuk arttırılması amaçlanmaktadır. Çünkü parazitler kedilerde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Hem gelişimini zorlaştırmakta hem de rahatsızlıklara yol açmaktadır. İç parazitler nedeniyle kedilerde kusma ve ishal sorunları önemli bir yere sahiptir. Ayrıca bu dönemde dış parazitler de kedi tüy sağlığını tehdit etmekte olup ilaç ve aşılara olan ihtiyacı ortaya çıkarmaktadır. Kedi parazit aşıları hakkında geniş bilgiye sahip olmak için “İç Dış Parazit Aşıları” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
Karma Aşılar
Kedilerin tüm gelişim evrelerinde karma aşılar oldukça önemli bir yere sahiptir. Yavru kedi döneminde 2 defa tekrarlanan karma aşı yetişkinlik döneminde de tekrarlanmalıdır. Kedi aşı takvimi içinde ikinci sırada yer almaktadır. İlk olarak ikinci ayını dolduran kedilere vurulan karma aşı 8-10 haftalarda 2. doz uygulanmalıdır. Karma aşıların amacı özellikle kedilerde görülen viral enfeksiyonlarla mücadele içindir. En sık görülen Felin Calici, Feline Parvos ve Herpes Virüs gibi etkenleri içermekte ve koruma amaçlı uygulanması gereken temel bir aşıdır. Daha detaylı bilgi için “Kedilerde Karma Aşı ” isimli makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz.
Lösemi Aşıları
Tüm kedi yaş gruplarında uygulanması gereken bir diğer temel aşı lösemi aşılarıdır. Kedilerde feLV virüsü olarak bilinen lösemi ile mücadelede kullanılan lösemi aşıları kedi aşı takvimi içinde 3. sırada yer almaktadır. İlk olarak 10-12 haftalarda uygulanması gerekmektedir. Lösemi aşısı tekrarı 2 hafta sonra uygulanmalıdır. Koruyuculuk anlamında %100 başarısı olmasa bile uygulanması oldukça önemlidir. Lösemi ile mücadelede kedileri büyük oranda korumaktadır. Kedi Lösemi aşısı detaylı bilgi için mutlaka “Kedilerde Lösemi Aşısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler” isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Bu sayede aklınızda bulunan soru işaretlerine cevap bulabilirsiniz.
Kuduz Aşısı
Yavru kedi aşı takvimi içinde son sırada kuduz aşıları yer almaktadır. 3. ayını dolduran tüm kedilere vurulması gereken zorunlu temel aşılardan biridir. Kuduz aşısı konusunda bazı veterinerler zorunlu olarak görmese de 3285 saylı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu gereğince vurulması zorunludur. Kedilerde kuduz hastalığı için tüm detayları “Kedi kuduz aşısı ve hastalığı” isimli makalemizde bulabilirsiniz.
Kedilerde Aşılamada Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
Kedi aşı takvimi içinde yer alan bütün aşılar oldukça önemli bir yere sahiptir. Ancak bu aşılar uygulanırken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. İlk olarak dikkat edilecek husus aşıların takvimde belirtilen yaş ve haftalarda yapılmasıdır. Örneğin kuduz aşısı 3 aydan önce uygulanmamalıdır. Yapılan karma aşı veya lösemi aşısının tekrarı 2 hafta sonra mutlaka yinelenmelidir.
İkinci olarak dikkat edilmesi gereken nokta uygulanan aşıların aynı enjektörde karıştırılarak vurulmamasıdır. Birçok veteriner bu konuda bilgili olsa da maalesef son yıllarda bu konuya gereken hassasiyet gösterilmemektedir.
Bütün canlılarda olduğu gibi kedilerde de hamilelik dönemi oldukça önemlidir. Bu nedenle hamilelik döneminde aşı vurulması önerilmemektedir. İstisnai durumlarda mutlaka veteriner onayı alınmalıdır.
Kedi Aşılarında Riskler Nelerdir? Zararı Var mıdır?
Bütün canlılarda aşılama sonrası birtakım yan etkiler görülebilmektedir. kedi aşılamasında görülebilecek yan etkiler oldukça azdır. Hayati veya önemli derecede risk gösteren bir durum bulunmamaktadır. Basit olarak aşı olan bölgede şişlik, ağrı ve kızarmalar görülebilmektedir. Ancak bu olası yan etkiler kendiliğinden geçmektedir. Bu tarz yan etkiler yanı sıra uzun süreli cilt sorunu veya nefes darlığı durumlarında veterinere başvurulmalıdır.
Yorumlar 5