Dişi kedi kısırlaştırma işlemi diğer adıyla ovario histerektomi yaygı yapılan bir ameliyattır. Kedi sağlığı açısından önerilen kısırlaştırma işlemi hem hamilelik hem de kızgınlık dönemi geçirmemesi için yapılmaktadır. Dişi kedi kısırlaştırma işlemi sayesinde daha uzun ömürlü ve sağlıklı olmaları da sağlanmış olur.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Neden Yapılır?
Kedilerde sterilize işlemi yani yumurta ve rahmin alınması olarak açıklanmaktadır. Erkek kedilerde ise testislerin alınmasına kastrasyon adı verilmektedir. Veterinerler tarafından da önerilen kısırlaştırma işlemi dişi kedilerde 8 haftalıkken yapılabilmektedir. Bu süre kedinin sağlık durumu da göz önünde bulundurularak 6 aya kadar uzatılabilmektedir.
Her ameliyatta olduğu gibi kısırlaştırma operasyonlarında da bazı riskler bulunmaktadır. Bu nedenle dişi kedi kısırlaştırılmasına karar verilince uzman veteriner desteği alınmalıdır. İlk olarak yapılan muayenede kısırlaştırma işlemi için kedi uygun mudur ve ne zaman ameliyat yapılabilir gibi hususlar gözden geçirilmelidir.
Kedilerde üreme yani hamileliğin kontrol altına alınması amaçlanarak sterilizasyon işlemi yapılmaktadır. Ancak hamilelik dışında kedi sağlığı açısından dişi kedi kısırlaştırılması oldukça önemli bir yere sahiptir. Kedilerde meme kanseri, pyometra gibi ölümcül hastalıkların da önüne geçilmektedir. Bu nedenle dişi kedilerde sterilizasyon kedi ortalama yaş süresine de etki etmektedir. Aynı zamanda yaşam kalitelerini de olumlu yönde arttırmaktadır.
Bazı hastalıkların tedavi amaçlı olarak da dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatı yapılabilmektedir. Özellikle şeker ve epilepsi rahatsızlığı olan kedilerde kısırlaştırma operasyonu önerilmektedir. Metabolik ve nörolojik olarak kedilerin rahatlamasına yardımcı olur. Kısacası dişi kedi kısırlaştırma faydaları sağlık ve bakımı açısından önemli bir yere sahiptir.

Dişi Kedi Sterilizasyonu Nasıldır?
Sterilizasyon dişi kedilerde yumurtalık ve rahimin alınması işlemine verilen isimdir. Kısırlaştırma ameliyatı kedilerde 2 türlü yapılabilmektedir. Birincisi sadece rahimin alınması işlemidir. Burada amaç kedilerin hamile kalmasının önüne geçmektir. Yumurtaların alınmaması nedeniyle kediler halen cinsel olarak istek ve davranışlarına devam edebilmektedirler.
Dişi kedi kısırlaştırma için ikinci yöntem ise hem yumurta hem de rahimin alınmasıdır. En çok tercih edilen yöntem de bu şekilde olmasıdır. Çünkü gebelik dışında kedilerin sağlığı açısından da bu metot daha sağlıklıdır. Bu sayede dişi kedilerde özellikle çok yaygın görülen kanser hastalıkları görülme ihtimali neredeyse sıfıra inmiş olur.
Kısırlaştırma ameliyatında genel anestezi kedilere uygulanmaktadır. Normal ameliyat kurallarına uygun olarak belli bir saat öncesinde mama ve su tüketimi yasaklanmaktadır. Veteriner hekimin ameliyat öncesi kontrolünde yapmış olacağı uyarılara dikkatlice uyulmalıdır. Aksi hallerde kedilerde anestezi ve ameliyata bağlı bazı komplikasyonlar gözlemlenebilmektedir.
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı ortalama 4 saat sürmektedir. Diğer cerrahi operasyonlara oranla bu süre oldukça fazladır. Ameliyatta ilk aşama anestezi uygulanmasıdır. bu aşamadan sonra kedi gözlerini kapatınca ilk olarak kedinin karın bölgesi traşlanır. Ardından açılan bölgeden yumurta ve rahim alınarak dikişle kapatılır. Yaklaşık 1 saat sonra kedi gözlerini açar. Ancak ilk gözünü açtığı esnada halen anestezi etkisi ile sersem olabilmektedir.
Kısırlaştırma ameliyatı sonrasında ilk 3 saat kedilere yiyecek ve su verilmesi yasaktır. Dikişleri ise operasyondan 10-15 gün sonra kontrol edilerek alınmaktadır. Özellikle bu dönemde kedilerin yaralarını ve dikişlerini yalamaması gerekmektedir. Bu nedenle Elizabeth Yaka kedilerde kullanımı önerilmektedir.
Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası
Kedilerde ameliyat sonrası ilk 24 saat önemli bir yere sahiptir. Kedilerde anesteziye bağlı istenmeyen bazı komplikasyonlar gözlemlenebilmektedir. Hem bu kritik sürede kanamalar da bazen devam edebilmektedir. Bu eşik atlatıldıktan sonra kedilerin evde bakımına dikkat edilmelidir. İlk olarak rahat ve sakin bir ortam kediler için hazırlanmalıdır. Veteriner kontrolleri ihmal edilememelidir. Dişi kedi kısırlaştırma sonrası nasıl bir yol izleneceği hakkında bilgi almak için mutlaka Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikkat Edilecekler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kısırlaştırılmış kedilerde obezite sorunu oldukça sık rastlanan bir durumdur. Ameliyat sonrası kedilerin metabolizma hızları çok yavaşlar. Günün uzun bir bölümünü de uyuyarak geçirdikleri için kediler hareketsiz kalabilmektedir. Kedilerde kısırlaştırma sonrası onlar için özel mama ve maltlar tercih edilmelidir. Aynı zamanda bu ürünlerin kedilerin ihtiyacını karşılayacak şekilde vitamin ve mineral içermelerine dikkat edilmesi gerekir.
Kedilerde kısırlaştırma için önerilen zaman aralıkları yavru oldukları döneme denk gelmektedir. Yetişkin kedilerde de kısırlaştırma mümkün olsa da tercih edilen zaman dilimi yavru oldukları zamandır. Sterilizasyon ile ile ilgili detaylı bilgi için Yavru Kedilerde Kısırlaştırma konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.
Yorumlar 1