Kedilerde karma aşı çok önemi bir yere sahiptir. Özelliklere viral enfeksiyonlara karşı kedinizi maksimum seviyede korur. Grip, nezle gibi soğuk algınlığı rahatsızlıkları yanında kanlı ishal ve gençlik hastalığını da önler. Kedi Aşı Takvimi içinde 2. sırada bulunan karma aşılar Feline Parvovirus(FVP), Feline Calicivirus(PVC) ve Feline Rhinotracheitis/Herpesvirus(FVR/FHV-1) virüsleri için koruyucu özelliktedir. Kedilerde en sık karşılaşılan bu rahatsızlıklar karşısında bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Kedilerde Karma Aşı Ne İşe Yarar?
Karma aşı kedilere uygulanan temel aşılardan biridir. Yavru kedi döneminde ve yetişkinlik dönemlerinde uygulanmaktadır. Öncelikle aşılar bütün canlılarda güçlü bağışıklık sistemi için olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Çok kolay bir şekilde virüs kapılmasının önüne geçmektedir. Ayrıca virüse yakalanma riskini azalttığı kadar virüsün vücuda vereceği zararı da minimuma indirmektedir. Aşı yapılan kedilerde virüs ile mücadelede vücutları çok daha güçlü direnç göstermektedirler. Kedi aşı takvimi içinde ikinci sırada bulunan karma aşıların ne sıklıkla yapılacağı ve ne gibi faydaları olacağını burada sizler için detaylı olarak anlatacağız.
Karma Aşı Ne Zaman ve Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
İlk olarak kedilerde iç ve dış parazit aşıları yapılmaktadır. Ardından ikinci sırada karma aşılar yer almaktadır. Kedilerde karma aşı ilk olarak 2. ayın hemen başında (8-10 hafta) yapılmalıdır. İlk dozu yapılan yavru kedilerde 2. doz 2 hafta sonra tekrarlanmalıdır. Bu yapılan karma aşı tekrarı sonrası 1 yıl geçtiğinde tekrarlanması önerilmektedir. Sonraki süreçte 1 ila 3 yıl arasında veteriner kontrolünde karma aşı uygulanabilmektedir.

Kedilerde Karma Aşının Faydaları Nelerdir?
Viral enfeksiyonlara karşı bağışıklık için yapılan karma aşıların birçok faydası bulunmaktadır. Kedilerin virüslere karşı direnç seviyelerini maksimum seviyeye çıkarmaktadır. Kedilerde karma aşı faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Viral enfeksiyon yanı solunum yolu rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar.
- Grip, nezle ve soğuk algınlığına bağlı virüslere karşı direnç gösterir.
- Kedilerde gençlik hastalığına yakalanma ihtimalini azaltır.
- Kanlı ishal rahatsızlığını önler.
- Kedilerde ölümcül sonuçlara yol açabilecek hastalıklara karşı koruma sağlar.
Karma Aşının Zararları & Yan Etkileri
Bütün canlılarda aşıların yapılma amacı bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Belirli hastalıklara yol açabilen virüsler belirli bir miktarda canlıya enjekte edilerek direnç göstermeleri sağlanır. Aşılar tüm canlılarda olduğu gibi kedilerde de birtakım yan etkilere yol açabilmektedir. Ancak olası bu yan etkiler kalıcı olmayıp kediye zararı bulunmamaktadır. Çok kısa süreli ve geçici olarak kedilerde aşı sonrası ateş, ishal, kusma, şişlik, halsizlik, iştahsızlık ve ağrı görülebilmektedir. Bu nedenle minimum seviyede bu yan etkilerin olması için dikkatli davranılmalıdır. Olası farklı yan etkiler olması halinde en yakın veterinere başvurulması önemlidir. Huysuzluk dışında yan etkilerin 2 günden fazla sürmesi halinde yine destek alınmalıdır.
Kedilerde Karma Aşının Etkili Olduğu Hastalıklar ve Virüsler
Karma aşılar Pavro virus, Calici virüs ve Herper virüs etkenlerini içermektedir. Bu 3 virüsün neden olduğu viral enfeksiyon ve gençlik hastalığı için maksimum seviyede koruma sağlamaktadır. Bu hastalıları ve virüsleri sizler için 3 ana başlıkta açıklamaya çalışacağız.
Feline Parvovirüs (FPV)
Gençlik hastalığı olarak bilinen virüs son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle yavru kedilerde sıklıkla görülmekte olup aşı ile önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Müdahale edilmediği takdirde hayati tehlike yaratıp ölüme neden olabilmektedir. Kedilerde çok hızlı şekilde tüm hücrelere yayılmakta ve vücudu sarmaktadır. Beyaz kan hücrelerinin ölümüne neden olan virüs başka rahatsızlıklara davetiye çıkarmaktadır. Bilindiği gibi beyaz kan hücreleri vücudun virüslere karşı direnç oluşturmasını sağlayan temel yapı taşlarıdır. Parvo virüs yayılınca beyaz kan hücreleri kısa sürede ölecek ve kedinin bağışıklık sistemi de yok olacaktır. Bu nedenle dışarıdan çok kolay şekilde diğer virüsler vücuda etki gösterecektir.
Feline Calicivirüs (FVC)
Viral bir enfeksiyona neden olan Calicivirüs kedilerde üst solunum yolu rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Kedinin virüse mağdur kalması halinde ortalama 2-5 gün içinde semptomlar görülmeye başlanacaktır. Grip ve benzeri rahatsızlıklara neden olmaktadır. Vücutta akciğer, eklem ve organları kısa sürede etkisi altına alan virüs ciddi risk oluşturabilmektedir. Hapşırma, akıntı, gözlerde yaşlanma, öksürük, halsizlik, ishal, iştahsızlık ve kusma en belirgin semptomlarıdır. Bunların yanı sıra önlem alınmaması halinde zatürre gibi daha ciddi rahatsızlıklara yol açabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. En etkili çözüm olarak yapılan karma aşılar öne çıkmaktadır.
Feline Viral Rhinotracheitis (Herpesvirüs)
Kedilerde FVR ve FHV-1 virüsleri olarak da bilinmektedir. Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarından biridir. 24 saat gibi kısa sürede yayılmakta olup kedi göz bölgesinde de rahatsızlık oluşturmaktadır. Kedi herpesvirüsü burunda tıkanıklık, burun akıntısı ve hapşırma gibi sıkça görülen semptomlara yol açmaktadır.
Kedilerde Karma Aşı Fiyatı

Genel olarak kedilerde en çok görülen 3 ana hastalık için karma aşı mutlaka yapılmalıdır. İhmal edilmesi durumunda ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Kedi karma aşısı kaç TL? sorusu sıklıkla bizlere sorulup internette araştırılmaktadır. Birçok veteriner tarafından sabit bir fiyat uygulanmasa da 2024 yılı için kedi karma aşı fiyatları 800-1200 TL olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Sevimli dostlarımız için senede sadece 1 defa ödeyeceğimiz bu rakamlardan kaçmayarak hastalıksız bir yaşam sürmelerine yardımcı olabiliriz.