Hamile kedi bakımı normal kedilere göre özen gösterilmesi gereken bir durumdur. Kediler de nesillerini sürdürmek adına doğada yer alan bütün canlılar gibi çoğalmaktadırlar. Bunun için hamile kalan anne kedinin bakımı da özen gösterilmesi gereken bir durumdur. Hamilelik döneminde kediler daha hassas davranabilmekte bunun yanı sıra beslenme konusunda daha fazla besine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu dönemin özel bir süreç olduğunu bilen kedi sahipleri de sıklıkla hamile kedi bakımı nasıl olmalıdır? veya Hamile kediye ne verilir? Hamile kediler nasıl beslenmelidir? sorularından kendini alamamaktadır. Bizler makalemizde gebe ev veya sokak kedilerinin bakımı konusunda sizlere püf noktaları vermeye çalışacağız.
Kedilerde Hamilelik Dönemi
Memeli canlı sınıfına giren kedilerde gebelik sürecinden geçerek doğum yapmaktadırlar. Genel olarak kedilerde bu süreç minimum 56 maksimum 72 gün sürmektedir. Ortalama 2 ay süresince hamilelik dönemi geçiren kedilerde süreç 2’ye ayrılmaktadır. Doğum öncesi ve sonrası olan bu süreçte hamilelik dönemi kısa olduğu için kediler senede 3 defaya kadar doğum yapabilmektedir. İlk olarak 9. aydan sonra doğum yapmaya hazır olan dostlarımız bu nedenle 6. aya gelince riske atılmadan kısırlaştırma operasyonu yapılabilmektedir. Kedilerin hamilelik süresi boyunca genel sağlık ve davranışlarında bir takım değişiklikler meydana gelebilmektedir. Bu nedenle kedi bakımında mutlaka sahiplerine de bu konuda bazı görevler düşmektedir.
Kediler çiftleşmeye girdikleri andan itibaren 24 saat içinde hamile kalmaktadırlar. Karınları 4 hafta sonunda belli etmekte olup hamileliğin ilk 1 ayını anlamak oldukça zordur. Ancak yine de hamile kedilerin bu dönemde belirli belirtileri öne çıkmaktadır. Fazla derecede iştahlı olmaları ve meme uçlarının belirgin hale gelmesi en sık görülen belirtilerdir. Ayrıca hamiler kedilerin göbek bölgelerinde şişlik, kusma ve bulantı olması da ilerleyen dönemlerde olmaktadır. Bunun yanı sıra kızgınlık dönemleri ve sergiledikleri davranışlarda ciddi farklılıklar olabilmektedir.
Hamile Kedi Bakımı & Beslenmesi
Kedilerde bakım diye söylenince ilk aklımıza şüphesiz temizlikleri ve beslenmeleri gelmektedir. Hamilelik dönemi tüm canlılarda olduğu gibi kediler için önemli bir süreçtir. Bu dönemde diğer zaman dilimlerine oranla daha dikkatli davranılması gerekmektedir. Kedilerin bakımından sorumlu olan biz kedi sahiplerine de bu konuda bazı görevler düşmektedir. Normal dönemde olduğu gibi temizlik konusunda onların yanında olmamız gerekecektir. Hamile kedilerde en önemli değişikliklerden biri ise iştahlarının açılmasıdır. Günde bir kaç defa mama tüketen kediler bu dönemde 2 kata kadar da sık mama tüketmek isteyebilmektedir. Ancak gebe kalan kedilerde bu durum bazen tam tersine de olabilmektedir. İnsanlarda da olduğu gibi bazen iştah açılması yerine iştahsızlık görülebilmektedir. Kısacası gebelik sürecinde kediler için ayrı ayrı semptomlar ve farklılıklar olması gayet normaldir. Kedilerin gebelikte karınlarının şişmesi tam hamileliğin ortasına denk gelmektedir. Ortalama 2 ay olan bu süreçte 1 aydan önce karınlarındaki genişleme kolay kolay gözle fark edilmeyebilir.
Hamile Kedilerde Kilo Alımı
Kedilerin hamile kalması sonrası başlayan kilo alım süreci 2 döneme ayrılmaktadır. İlk hamileliğin 2/3 olan dönemde oluşan yağlar yavru kedilere hazırlanmak için vücutta biriktirilen kilolardır. Geriye kalan 1/3 dönemde ise alınan kilolar direkt yavruların artık büyümesinden kaynaklı alınan kilolardır. Anne yani dişi kedilerin yavrularına iyi süt verebilmeleri oldukça önemli bir konudur. Yavru kediler doğumlarından sonra ilk 2 ay neredeyse sadece anne sütü ile beslenmektedirler. Bu dönemde bağışıklıkları da güçsüz olan kediler sadece anne sütü sayesinde bağışıklık kazanmaktadırlar. Annesinden ayrılmak zorunda kalan yavrulara da hazır kedi süt tozları verilmektedir. Bu konuda Yavru Kediler Nasıl Beslenir? konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Hamile kedi bakımı gebelik süresince özel mama ve besinler ile desteklenmelidir. Özellikle yağ bakımından zengin bir beslenme sürecine dahil olmaları gerekmektedir. Zengin yağ içeren gıdalar ile beslenmeleri kedilerde obezite sorununun da önüne geçme konusunda önemlidir. Kediler gebeliğin ilk 3’te 2’lik kısmında normal kilolarından %40 daha fazla almamaları gerekir. Obezite sorunu yani fazla kilo alımı kedilerde doğum esnasında sorunlara veya doğum sonrası sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Hamile Kedi Bakımı Konusunda Dikkat Edilecek Püf Noktalar
Kediler doğumları yaklaştıkça kendilerini buna hazırlamakta ve sessiz sakin bir yer arayışına girmektedirler. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi en önemli değişimlerden biri iştah açılmasıdır. Bu nedenle sevimli dostlarımızın bu dönemde yanlarında olmalı ve onların ihtiyaçları konusunda desteklemeliyiz. Bu konuda kedi sahiplerine düşen önemli hususları maddeler halinde sizler için sıraladık.
- Hamile kedilerin sağlıklı beslenmeleri adına yüksek enerji içeren mamalar tercih edilmelidir. Özellikle yağ bakımından zengin kuru ve yaş mama olması önerilmektedir.
- Gebeliğin ilerleyen haftalarında çok fazla iştahı açılan kediler için mama ve su kaplarının dolu olması takip edilmelidir.
- Hamileliği ortaya çıkan yani anlaşılan kediler mutlaka veterinere kontrole götürülmelidir.
- İç ve dış parazit konusunda gebelik sürecinde daha dikkatli olunmalıdır. Özellikle iç parazitler anneden yavru kedilere bulaşabilmektedir. Bu nedenle parazit aşıları takip edilmeli ve yaptırılmalıdır. Bu konuda detaylı bilgi sahibi olmak için İç Dış Parazit Aşısı Merak Edilenler konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.
- Hami kedi bakımı konusunda ihtiyaç duyulan bir diğer nokta ise vitamin ve mineral takviyesi alınmasıdır. Beslenme planlarına ek bu takviye edici gıdalar ile beslenmeleri önerilmektedir. Bunun için MUVİCADO marka biotin ve çinko içeren kedi damlası veya multivitaminli taurin içeren kedi maltı kullanabilirsiniz. Ayrıca omega-3 ve omega-6 yönünden zengin Muvicado Fish Oil veterinerler tarafından da önerilmektedir. Bu özel dönemlerinde hasta olmamaları ve güçlü bağışıklık için Muvivado Immune C vitamini tabletler de kedi sahipleri tarafından kullanılmaktadır.
- Doğumu yaklaşan kediler doğumu yapabilmek için kendilerine sessiz ve sakin bir yer arayışına girmektedirler. Bu nedenle evde dostlarımız için huzurlu ve gürültüden uzak doğum yapabilecekleri bir alan hazırlanmalıdır. Bu sayede anne yavrularının burada güvende olduğunu hissedebilecektir.
Kedimin doğumuna 20 gün kaldı ama birşey yemiyor sürekli miyavlıyor ne yapmalıyım???
bu dönemde maalesef iştahsızlık çoğu yavrumuzda görülebilmektedir sizlerden ricamız daha çok iştah açıcı özellikte özellikle kediler için önerilen balık yağı kullanmanız olacaktır.
Hamile kediye kurt ilacı verilir mi📳📳
merhabalar efendim veterinere danışarak kullanabilirsiniz.
Merhaba yavrular son bir haftada anne karnında çok hareketlenmeye başladı doğuma çok fazla kalmamıştır değil mi?
kedilerde hamilelik dönemi ortalama 2 ay sürmektedir
Bizim kedi 5 aylıkdır erkek kedimizle çiftleşmiş diye şüpheleniyorum bu ona zarar verir mi!!!
merhabalar efendim 6 aydan önce bizler çok önermiyoruz ve kızgınlık olabileceğini öngörmüyoruz ancak çiftleşme olduysa büyük oranda kediniz hamile kalabilir
Doğum yaparken erkek kediyele dişi kedi birbirinden ayrı mı tutulmalı..
merhabalar efendim doğum yapacak yavrumuzu diğer hem cinsleri de olsa kedilerden ayırmanızı tavsiye ederiz.
Ya bi şey soracağım kanama olması normal mi sokak kedisi bizim bahçede doğuracak kanaması var gibi
merhabalar efendim evet doğuma yakın kanamalar olabilir ancak yine de veteriner desteği almanızı tavsiye ederiz